Jag tror alla någon gång haft en idé om att starta något eget. Jag tror alla någon gång drömt drömmen om ett eget företag som går med vinst och som kanske t o m har anställda. Det kan vara små drömmar om ett litet café eller storartade visioner om att förändra världen. För de allra flesta stannar det vid en dröm eller idé.
För några få blir drömmen till idé som blir ett mål och vidare till en plan som mynnar ut i en bolagsstart. Faktum är att den resan är ett självförverkligande i sig. Man utvecklas med sin idé, tar beslut, kommer vidare o s v. Under den här fasen jobbar många dubbelt och sover med mobilen under kudden. Här finns ingen utbrändhet eller psykisk ohälsa här jobbas det för fulla muggar 18 timmar per dygn med ett leende på läpparna.
Varför stannar det då vid en idé för de allra flesta?? Svaret är enkelt: Risken att misslyckas! 50% av alla nystartade företag går omkull under de första fem åren. Entreprenörskapet under de första fem åren är allt annat än glamoröst.
– någon sammanfattade att starta eget så här:
” Dom första åren lever du som dom flesta människor aldrig
skulle vilja leva, för att resten av livet kunna leva som inte
många andra kan. ”
Av de entreprenörer som misslyckas under sina första fem år väljer de allra flesta en tryggare tillvaro för sin framtid och har därmed avslutat sin karriär som egenföretagare. Detta trots att studier visar att misslyckade entreprenörer blir mer framgångsrika. Faktum är att företag som startas av entreprenörer som tidigare misslyckats, växer snabbare och stabilare än företag som startas av andra. De genererar även fler jobb. Tyvärr har vi den svenska eländiga jantelagen som möter våra motgångar och kanske rentav avskräcker många framtida egenföretagare. Vi skulle kanske anamma lite av det Amerikanska synsättet, där är misslyckandet en del av vägen mot målet.
Utan modet att misslyckas vågar vi inte ens försöka. Alla entreprenörer misslyckas någon gång på något sätt. Alla kan vindsurfa i medvind, men få behärskar brädan i kraftig motvind.
/Martin Guldbrandsen