Jag har många gånger skrivit om bankernas vilja och ovilja att hjälpa företag och småsparare att underlätta finanserna. Vad är egentligen bankens roll och affärsidé? Vilka skyldigheter har en bank? Bankens roll är att förvalta och låna ut pengar och affärsidén är helt enkelt att tjäna så mycket som möjligt på sina tjänster. Dom enda skyldigheterna en bank har är egentligen enbart att förvalta dina pengar på ett ansvarsfullt sätt. Något som de verkligen lyckats med, under 2017 gjorde storbankerna (Handelsbanken, Swedbank, SEB & Nordea) ett gemensamt resultat på 106 Miljarder! Utöver detta är bankerna skyddade av staten genom en insättningsgaranti på upp till 950Tsek per kund. Detta är ett konsumentskydd kan man tycka men egentligen är det ju faktiskt bankerna som är skyddade. 2009 gungade det rejält på finansmarknaden och dom stackars bankerna fick hiskeliga 669 Miljarder från staten. Det var tänk till stor del som ett lån men någon återbetalning har ännu inte skett. För att få lov att bedriva bank ansöker man om bankoktroj vilket i praktiken innebär att man får lov att ta emot och förvalta allmänhetens pengar och att man skall ha en balans mellan in- och utlåning. Det är också genom bankoktroj vi konsumenter är skyddade genom statens insättningsgaranti.
Under åren som gått har banken i allt större utsträckning slutat hantera kontanter, låna pengar gör man av alternativa kreditinstitut idag, växla pengar gör man hos Forex, öppna konto som ny kund är svårt, öppna konto som nytt företag är näst intill omöjligt, bankomaterna avvecklas i allt snabbare takt, fysiska bankkontor blir allt mer svårtillgängliga mm mm. Trots detta blir deras resultat allt större. Man kanske tycker att bankerna behövs för att kunna låna till hus, men faktum är att endast topplånen utlånas av banken övriga huslån lånas av statliga SBAB (bankerna förmedlar bara den tjänsten och tjänar en slant emellan givetvis). Billån, båtlån, TV lån och allt vad man nu behöver utlånas av alternativa kreditinstitut.
Nuförtiden kan man heller inte hantera sina pengar eller konto hur som helst. Vi har vant oss vid frågor när vi kommer med en bunt sedlar men nu måste vi även vänja oss vid frågor gällande elektroniska transaktioner. Till vem? Varifrån? Varför? osv osv. Rätt eller fel? Allt har sitt ursprung i terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Al Qaida visade sig vara finansierat via massor av mindre transaktioner från hela världen. AML (Anti Money Laundring) blev ett faktum och hela världen följde efter i kampen mot terror. En effekt blev också att försöka göra svarta pengar vita, men AML ger upphov till tolkningar vilket i sin tur skapar helt olika förutsättningar i olika länder. Sverige är givetvis bäst i klassen och har gått så långt att man näst intill förintat kontant samhället i jakten på pengarnas ursprung.
Vidare vill bankerna gärna vara företagens bästa vän. Återigen handlar det i första hand om att förvalta pengar och erbjuda enkla elektroniska tjänster. Banken vill dock mer och erbjuder rådgivning. Rådgivning för vad? Vad jag skall göra med mina pengar? Kan Britta 63 som jobbat på Nordea hela sitt liv ge mig bättre tips kring fonder och aktier än exempelvis Avanza? Kan Göran som arbetat i bankens trygga miljö hela livet tipsa mig som företagare… om vadå? Vad går egentligen denna rådgivning ut på? Har banken blivit lika duktig på hantera pengar som Arbetsförmedlingen på att förmedla jobb?
Vi måste givetvis ha en bank dit våran lön landar, vi behöver swisha och betala räkningar, men bankens enda skyldighet är mot sina aktieägare och gentemot Finsansinspektionen. Vi som konsumenter däremot har ett ansvar gentemot marknaden och varandra att jämföra och byta. Dessutom är vi medlemmar av den fantastiska klubben som vi kallar EU vilket ger oss ett enormt utbud av banker och tjänster. Lägg inte alla ägg i samma korg, byt bank, skaffa fler banker och jämför. Framförallt ställ inga frågor till banken om företagande… du frågar ju inte om detaljer kring tillverkningen av mjölk när du går till på Ica 🙂
”Den som är i skuld är icke fri! – Göran Persson