Det är häftigt att betala skatt

1994 sa Mona Sahlin att det är häftigt att betala skatt. Bara 2 år efter det att fastighetsbubblan sprack och reporäntan sköt i höjden till över 500%. Kjell Olof Feldt avgick med dunder och brak 1990 men fick senare ett riktigt höjdarjobb på Riksbanken från 1994, samma år som sossarna tog över makten igen med Ingvar Carlsson i spetsen och Mona Sahlin som vice statsminister 1994-1995. 1995 kandiderade Mona till statsministerposten men den välkända toblerone affären satte stopp för den karriären och tur var väl det… Sverige har historiskt haft ett högt skattetryck. Värst var det 1978 då marginalskatten var hiskeliga 90%! Tänk er att tjäna 100kr och få behålla 10kr…!!!??? Det var under denna perioden många körde runt med denna välkända dekal på sina bilar ”Svenskar är ett färgglatt folk: Äter grönt, röstar rött, tänker blått, jobbar svart”. Mycket har hänt sedan dess eller…?

Hur ligger då Sverige till rent skattemässigt? Vi ligger 10% över genomsnittet inom OECD länderna och vi ligger på fjärde plats i samma lista efter Frankrike, Danmark och Belgien. Det är väl inte så farligt kan tyckas. Utöver inkomstskatt betalar vi även skatt på de varor som vi köper (moms). Sverige ligger näst högst på denna lista efter Ungern. Observera då att Belgien och Frankrike ligger långt under oss på denna listan. Sverige är förövrigt det enda OECD landet som har skatt ovanpå momsen den s k punkskatten som vi har på t ex alkohol, drivmedel, el  mm. På toppen av detta har vi marginalskatt dvs den extra skatt som vi betalar på som överskrider 382.000kr/år (31.800kr/mån). Observera då att genomsnittslönen i Sverige var 31.900kr (2017). Medellönen på årsbasis i Finland är 387.000, Frankrike 395.000, Danmark 464.000. Notera också att gränsen för marginalskatt är betydligt högre i övriga OECD länder än i Sverige. Sverige ligger på första på listan över högst marginalskatt i världen! Till sist har vi då den dolda skatten/avgiften som man inte tar med när man mäter skattetryck eftersom man tydligen inte anser att det är en skatt: arbetsgivaravgiften! Arbetsgivaravgiften motsvarar 31,42% som betalas av arbetsgivaren. En slags avgift för att arbetsgivaren skapar arbetstillfällen… Sverige ligger på första plats även på denna listan. Som arbetsgivare betalar vi mest för varje arbetat timma med hela 40,1EUR/timma.

Det finns massor med olika ekvationer som förklarar hur mycket skatt du betalar på varje tjänad krona, men att hitta hur mycket av de 40,1EUR/timma som arbetsgivaren betalar som faktiskt går tillbaka till staten är svårare.

Vi kan gnälla hur mycket som helst på höga skatter och avgifter men det viktiga är ändå vad vi får tillbaka. Sverige har en väl fungerande sjukvård, bra skola och en välfärd av världsklass…eller? Skolan rasar internationella mätningar, men lyckades få ett uppsving 2018 men det visade sig att man uteslutit 11,1% av de elever som presterade sämst. Främst pga det stora antalet nyanlända efter 2015. Sjukvården är bra! Sverige ligger på 4:e bäst i världen på att ta hand om våra akutsjuka. Samtidigt har vi en av de längste vårdköerna i världen gällande mindre akuta åkommor samt eftervård. Med andra ord kan vi känna oss trygga i Sverige vid nära-döden-upplevelser men behöver vi en ny knäskål gör vi bäst i att resa utomlands. Det är ändå bra att bli gammal i Sverige! Vi lever längst inom OECD med 80,6år. Tyvärr visar utvecklingen att Sverige kommer ha den sämsta pensionen inom EU inom 30år, så för min del är det kört… I Sverige är det dessutom 3:e sämsta landet på att ta hand om våra äldre efter Lettland och Spanien. Enligt Brotts Förebyggande Rådet (BRÅ) har dödligt våld med skjutvapen ökat med 41% sedan 2011. De senaste 10 åren har antalet personrån ökat med 83%. Lägg då till att vi för tio år sedan hade ca. 28.000 poliser i landet och 2018 hade vi lite drygt 30.000 poliser (av dessa är 2/3 poliser resterande arbetar inom polismyndigheten).

Men det är inte bara vi som får pengar tillbaka på skatten. SIDA har en biståndsbudget på 43,8 Miljarder för 2020. Sverige ligger på en tredjeplats i förhållande till BNI men vi ligger etta sedan 60-talet om vi mäter bistånd per capita. Enligt socialstyrelsen gav vi våra egna medborgare ett bistånd på 11,6 Miljarder. Även EU får en rejäl slant 2020 beräknas det till ca 48 Miljarder. EU-medlemsavgiften bygger på ländernas BNI och eftersom Sverige halkar efter allt mer är vår avgift faktiskt förhållandevis låg mot många andra medlemsländer, dock är den betydligt högre räknat per capita. Det finns också ett annat sätt att räkna kostnaden till EU dvs hur mycket man får tillbaka i form av olika rabatter och bidrag. Sverige betalar mer än man får tillbaka. Sedan 2010 har Sverige varje år betalat mer än man får tillbaka och totalt under dessa 10år har Sverige bidraget till mest pengar till EU av alla medlemsländer. Till detta har vi också tagit emot flest flyktingar i världen sedan 2015.

Lägger vi ihop all denna fakta får vi fram ett faktum att vi betalar massor med skatt, vi slussar ut stora delar av pengarna ut ur Sverige och vår välfärd blir faktiskt sämre för varje år som går. Skrämmande! Tänk på det nästa gång du funderar på att rösta på samma parti som sa att det är häftigt att betala skatt…

Källa:

europaportalen.se

ekonomifakta.se

sida.se

socialstyrelsen.se

skolverket.se

+ tidningsartiklar