Svenska upplevelser

Mina upplevelser genom Sverige fortsätter. Nu senast en tripp som bestod av både Stockholms skärgård och Åhus i Skåne. Är man van att bila i Europa är avstånden i Sverige ingen match.bild-3

Som vanligt var jag ute i sista minuten och kontaktade flera turistbyråer i området för att få hjälp med boendet. Jag blev chockad över prisbilden! På Utö ville man ha 3.000kr per natt för en 4-bäddsstuga. Det var ingen havsutsikt, men den var nyrenoverad och ville vi ha sänglinnen skulle 500kr tillkomma på priset. Min erfarenhet av svensk turism är att man är lite dålig på att ta betalt, men här har man tydligen gått på kurs. Vem vet de kanske fått guidning av Swedish Welcome 😉  Generellt var prisbilden alldeles för hög. En natt i stuga på en ö i Stockholms skärgård var dyrare än en juniorsvit på Grand Hôtel under samma period. Jag försökte få hjälp av Visit Skärgården men de hänvisade till lokala turistbyråer?? Märkligt? Ett företag som inte behöver sälja…måste vara leaderpengar involverat.

Efter mycket sökande fann jag till slut via Blocket en stuga på möja till ett mer rimligt pris. Som västkustbo kände jag mig lite olustig på väg ut till Möja. Här var ju fantastiskt vackert!! Jag som alltid trott att Bohuslän är Sveriges vackraste kust. Här på Östkusten finns fler öar, bättre kommunikation, fler affärer, fler barer och restauranger och INGA brännmaneter. Ett minus för det svinaktigt kalla vattnet. När jag hör mig för härhemma berättar mina Göteborska vänner att självfallet är västkusten och bohuslän bäst och vackrast. På min nästkommande fråga om de varit i Stockholms skärgård är svaret för samtliga NEJ… Det som imponerade på mig var alla dessa smårestauranger överallt. På Möja besökte vi Wikströms Fisk och Restaurang Pärlan, två jättebra restauranger där man vågar satsa. Trots Möjas lugna tempo fanns där ändå ett eventbolag som hyrde ut vattenscoter, ATW och cyklar. Priserna var kanske lite väl tilltagna, men en stor tumme upp för att man valt att etablera sig just där.

Efter fyra soliga dagar på Möja styrde vi bilen söderut till Åhus där vi hamnade på en camping intill stranden. Varje gång jag hamnar på en camping är jag lika fascinerad över dessa campare som har altan och staket runt sina platser. Varför?? Campingen var annars fräsch och med mycket aktiviteter för vuxna och barn. Det var ordning och reda, det visade sig sedan att campingen drevs av tyskar…

Stranden i Åhus har verkligen allt! Bred och med flera kilometer åt båda hållen och dessutom långgrunt. Intill stranden ligger två restauranger, ett glasscafé och en nattklubb. Det som syns mest är alla skyltar om förbud mot att man inte får medta egen dryck. Finns det restauranger i Sverige där man får ta med egen dryck? Är det människor som aldrig besökt en restaurang som vallfärdar till Åhus eller är det restaurangen som vill ta det säkra före det osäkra? Vi sätter oss på en av restaurangerna vid lunchtid för att äta en pizza. Tydligen har delar av personalen rast eftersom man sitter iklädd restaurangens uniform/klädsel bland gästerna och röker. När jag öppnar menyn står det längst ner på varje sida att det kostar 10kr extra om man vill dela en pizza. Nog för att säsongen är kort, men jag tror ändå att man tjänar i längden på att bjuda på en pizzadelning. Ett stenkast från stranden med kanonläge ligger ett litet hotell. Först trodde jag att hotellet stängt igen då man saknade växter och gardiner och dessutom var trädgården framför entrén i oordning. Döm av min förvåning när ett par kliver ut genom entrén och det visade sig att hotellet var öppet och fullt av gäster.

Hur kan det skilja så mycket? I Stockholms Skärgård kändes det fräscht och genuint. Restauranger och andra turistbolag smälte in i miljön och man anstränger sig för att få kunder. I Åhus var det som att komma till 80-talet med dålig service och fula byggnader. Detta gör mig lite förbannad! Åhus är jättefint och har fantastisk potential.

– Swedish Welcome, bege er genast till Åhus! Där finns massor att göra!

 

/Martin Guldbrandsen

För den nyfikne: www.swedishwelcome.se