Sweet sixteen party

För sexton år sedan blev jag pappa. Den 3 juli 2000 kom hon äntligen, tre veckor försenad! Livet förändrades och plötsligt var man förälder. Allt annat hamnade på andra plats och det lilla livet klev upp längst upp på pallen av betydelsefullhet. Sedan dess har nya upplevelser duggat tätt…första stegen, första ordet, första syskonet, börja skolan, betyg, moped, pojkvän…och sedan händer det… så förberedd men ändå så naiv. För två månader sedan kom frågan som jag tror de flesta föräldrar får förr eller senare ”pappa kan jaga få ha fest härhemma” Min dotter som är en ängel sköter sig givetvis. Jag vet att det ofta förekommer alkohol på fester men inte min dotter. Jag vet att det börjar bli coolt att röka, men inte min dotter. Jag vet vad jag själv gjorde i hennes ålder (huga…) men inte min dotter. Självklart skulle hon och hennes välartiga vänner kunna ha en lugn tillställning härhemma.

Dagen närmade sig och endast jag var hemma för att hålla viss ordning på distans. Jag hade fått tydliga direktiv att jag skulle grilla åt kidsen sedan skulle jag ge mig av och fick inte komma hem förrän 02 på natten. Festen skulle gå i vitt, oskuldsfärgen, vilket fick mig ytterligare att känna lugn inför denna trevliga tillställning.

Efter att ha grillat begav jag mig till Kungsbacka centrum för att äta en bit mat med en god vän. Centrum ligger ca. 12 minuters cykelfärd hemifrån så jag kände mig trygg med avståndet.

Klockan 22:30 ringde första grannen… ”det är mycket folk i din trädgård” inga problem sa man men tydligen hade ungdomarna fått tag på en megafon som man sjung glatt i (Tack Kristian Hansson). Jag tänkte att jag skulle kanske ta en sväng hem för att kolla läget. Skulle just betala notan då ytterligare en granne skickar ett sms ”massor med folk, fylla överallt! Kom hem!” När jag var några 100m hemifrån hördes det untz untz untz… och den där jävla megafonen ”bira bira bira, fest fest fest…”. Jag hade strax innan fått  ett sms från min ömma dotter att det var ca. 25 pers därhemma. När jag väl kom hem står ca 20 pers framför huset, lika många i trädgården och huset var fullt. Jag ser mig om för att känna igen någon men inte ett enda bekant ansikte. Jag tar mig genom huset och tillrättavisar några överförfriskade ungdomar och går ut på altanen. Får tag på megafonen och förklarar mycket tydligt och med ganska hög stämma att ungdomarna har 2 sekunder på sig att lugna sig annars är festen över. Jag går över till grannen 50 meter därifrån och håller koll på kidsen på behörigt avstånd…

När festen väl var över var det kladd överallt. Man hade gått i kol som spillts ut på altanen och sedan klafsat runt i tårta som man kastat på varandra för att därefter gå in i huset. Jag var beredd på fylla, jag var beredd på att något kanske skulle gå sönder, jag var beredd på att det skulle komma fler personer än väntat…jag var däremot inte beredd på den totala respektlösheten. Om mina fötter är kladdiga så går jag inte in med smutsiga skor! Om jag spiller ut ett glas brukar jag torka upp efter mig! Jag spottar inte ut tuggummi inomhus eller på någons altan!

Jag frågade dottern och hennes kompisar om de hade kul. De sa alla samma sak ”aldrig mera fest”. Dottern och hennes kompisar skötte sig förvisso bra denna kväll men de hade ingen som helst kontroll och de var mycket tacksamma över att jag kom hem.

Varför skriver jag detta? Alla naiva föräldrar måste förstå att fest för ett gäng barn i 16-åldern är lika med kaos. Jag är faktiskt riktigt besviken på dessa ungdomar som tycker det är skitkul med fester men som beter sig. Tror ni att det kommer bli fest härhemma igen? ALDRIG!! Tror ni grannarna härhemma kommer att tillåta sina barn att ha fest hemma? ALDRIG! Jag säger grattis till er coola kids som spottade ut era tuggummin härhemma… Med tanke på att det var typ 25-30 tuggummin så måste ni vara många som tycker det är rimligt att bete er så. Hade det inte varit för tuggummina så kanske jag hade kunnat överväga någon form av tillställning i framtiden.

…men det hör livet till. Inget gick sönder och alla mår bra 🙂 och jag är en erfarenhet rikare. och min dotter och hennes vänner fick känna på hur det är att städa en hel dag 🙂