Trafikvett på cykelbanan

Jag cyklar faktiskt mer än jag kör bil. Mycket p g a att jag både bor, jobbar handlar, tränar och går på krogen i Kungsbacka. Man tror kanske att ta cykeln till ”stan” inte är så märkvärdigt, det är ju bara 3km. Ofta blir det ett par resor till city varje dag d v s ca. 1,2 mil på cykeln om dagen eller 36 mil i månaden…ungefär. Min poäng är att uppmana alla att ta cykeln! Faktum är att mina många mil på cykelsadeln givit mig en viss insyn i hur vi beter oss på cykelbanan.

De allra flesta cykelbanor är till för cyklister och gångare, även den gamla sortens mopeder får framföras på cykelbanan. En moped får ju som bekant framföras i 30km/h och ibland när jag cyklar går det faktiskt fortare än så. Dessa hastigheter kör man (i vart fall jag) endast då man har god sikt. En vanlig marschfart torde vara 13-17km/h. Jag väger 86kg (japp jag har gått ner 4kg efter sommaren) och cykeln ca. 7kg. Det innebär att 93kg kommer farandes i 15km/h. På cykelbanan och i trafiken håller jag till höger vilket alla i Sverige gjort sedan 3 september 1967. MEN…här råder förvirring!! Gång trafikanter som befinner sig på trafikerad väg skall gå mot trafiken d v s på vänster sida. Detta för att man inte skall påkörd bakifrån och för att bilisterna skall upptäcka i tid. Till saken hör att en trafikerad väg ofta mäter 6,5-8m bred och en bil ca. 2 meter. Det finns alltså väldigt gott om plats för både bilar och gångare. På cykelbanan finns inte denna plats, men flertalet gångare håller ändå till vänster. Dessa gångare går ofta i bredd, gärna med en hund i koppel som spänner över hela vägen och de skulle för allt i världen ALDRIG flytta sig för en cyklist. Till saken hör att många gångare håller även till höger och en del cyklister till vänster… Det råder alltså total anarki på cykelbanan!

Vad är det för regler som egentligen gäller på cykelbanan? Gäller samma regler som i trafiken eller skall man hålla till höger??

Min andra reflektion gällande cyklister är dessa medelålders män iklädda cykelbyxor, cykeltröja, cykelhjälm, cykelskor och givetvis synnerligen tajt och aerodynamiskt för att minska luftmotståndet. Dessa ofta lätt korpulenta män cyklar ALDRIG på cykelbanan. De håller sig knappt intill vägen utan framför ofta sin cykel mitt i vägbanan. De håller en hastighet på mellan 15-20km/h på vägar där det kan vara tillåtet att köra 90km/h. Ibland kör dom i grupp! Då framför de sina cyklar på lång rad men också på bredd för verkligen täcka hela körbanan.

Jag tycker det är jättebra om man motionscyklar, men begriper inte varför man inte cyklar på cykelbanan eller i vart fall intill kanten? Det finns en och annan cyklist som dundrar fram riktigt snabbt och då kan jag förstå varför man inte kör på cykelbanan, men inte varför man inte kör in till kanten? Upplever dessa medelålders män att de framför sina cyklar i sådan hastighet att man behöver köra mitt på vägen?