Träning kan vara nyckeln till välmående och framgång

Beach 2014?!

Vi lever i ett samhälle med stort fokus på hur man ser ut. Olika dieter avlöser varandra, gymbranschen växer så det knakar och det säljs träningskläder som aldrig förr. En bekant som säljer kläder on-line berättade att de kläder som dom säljer mest av är just träningskläder.gym

På lilla torget i Kungsbacka finns två gym och ett tredje är på väg. När jag gick på torget häromdagen kunde jag konstatera hur många tjejer som var iklädda träningsbyxor. Tajta byxor med någon form av färgad linje på låret, vaden eller över rumpan. Det gick inte på något sätt att ta miste på att det skulle vara en träningsbyxa. Detta var ett konstaterande att det ligger i tiden just nu med träning och att folk vill se bra…trodde jag!? Allt eftersom jag gick där kom allt fler tjejer (för det är bara tjejer) och faktum är att majoriteten bar dessa träningsbyxor. Tjejerna kom från en närliggande skola och troligen var det slut för dagen för alla verkade vara på väg mot pendelstationen.

Jag ringde en vän som driver ett gym och frågade om läget i gymbranschen. Han menade på att konkurrensen är stenhård, men att deras omsättning ser ungefär samma ut. Det är betydligt färre folk på gymmet, men betydligt fler som köper personlig service i form av dietister, PT och liknande. Min slutsats är att folk köper sitt gymkort, betalar varje månad, men går inte dit. Deras dåliga samvete hindrar dem från att säga upp kortet. För de något mer ekonomiskt starka väljer man en tränare eller dietist som skall se till att man tränar och/eller äter rätt…för själv klarar man inte av det. Till saken hör också att mer än vartannat gymkort betalas av företag.

Själv har jag tränat periodvis hela mitt liv. Eftersom jag inte kan göra något lagom blir det allt eller inget. 2008 slutade jag att träna och därefter gjorde jag ingenting förrän augusti 2013 och sedan dess tränar jag 5 – 6 dagar i veckan. Det handlar bara om att bestämma sig INGET ANNAT! Känner du dig inte redo och motiverad kommer du inte att bli mer motiverad bara för att du köper ett gymkort eller ställer en crosstrainer i vardagsrummet. Det finns tyvärr ingen quickfix och dessutom är livet såpass orättvist att vissa kan träna och se resultat efter en vecka medans andra behöver köra på ett halvår. Faktum är dock att oavsett hur snabbt din kropp svarar på din träning så kommer det att ge resultat förr eller senare. Du kommer att må bättre och du kommer att se bättre ut. Målmedvetenhet och fokus kommer att ta dig till ett bättre leverne och en kropp som du trivs med. Lyckas du inte kan du kanske vara en på miljonen som lider av någon ämnesomsättningssjukdom men troligen är det din dåliga motivation som sätter käppar i hjulet.

Inget är så snedvridet som vår egen uppfattning om oss själva, om hur vi ser ut och om vad vi äter och dricker. Sedan sex månader använder jag en kaloriapp. Jag fyller slaviskt i allt jag stoppar i mig varje dag. Hade jag inte tränat såpass mycket hade mitt kaloriintag blivit för stort åtminstone 3 dagar av 7. När man frågade om jag stoppar i mig onyttiga saker innan jag började använda min app svarade jag att jag faktiskt åt ganska nyttigt, men att jag kanske åt lite för mycket på helgen. På frågan hur mycket alkohol drack du senaste veckan uppskattar man det till kanske 10 glas vin….typ… Tomflaskorna under diskhon säger något annat.

Barn som är feta är det uteslutande p g a sina föräldrar på ett eller annat sätt (sluta skyll på gener!) Jag har själv tre barn och känner således många föräldrar som har barn mellan 5-15 år. Precis som i vuxenvärlden är några barn överviktiga. En helt ovetenskaplig analys från mig själv är att det nästa alltid finns läsk hemma hos dessa barn, det finns alltid chips i skåpen och gärna någon kaka eller bulle. Föräldrarna själva kanske inte ställer fram något av detta till vardags, men vet man vad barnen tar sig för på egen hand?? Varför ens ha det hemma? Livet är orättvist, vissa har lättare för att gå upp och då måste man kanske t o m ta bort det onyttiga även på helgen.

Hitta ett sätt att motivera dig. Skyll inte på kringfaktorer som tid. Sluta planera…just do it!