365 dagar till nästa semester

För många blir ekorrhjulet väldigt påtagligt nu när flera av oss snart skall tillbaka till arbetet efter semestern. Några kanske bara haft ett par veckor medan andra unnat sig fem eller mer. Några kanske t o m kombinerat semestern med föräldraledighet och fått en riktigt lång ledighet. Från slutet av maj svajar löpsedlarna med texter så som ”så blir sommarvädret” ”nu kommer monstervärmen” eller ”här hittar du solen i sommar”. Vi vet alla de flesta meteorologer faktiskt har fel men ändå tittar vi på väderappar, köper kvällpressens lösnummer som handlar om väder och sitter bänkade framför TVn  och hyschar övriga i familjen när vädret kommer… Några har förmånen att bege sig utomlands och få sin beskärda del B-vitamin medan de flesta av oss knyter handen hårt i fickan och muttrar att nästa år blir det minsann en utlandsresa!ekorrhjulet

Oavsett vilken smak vi har i munnen efter veckor med ledighet kommer en dag då vi skall tillbaka till jobbet. Antingen kan vi känna oss utvilade, nöjda och fulla av energi eller så känner vi oss fyllda med ångest, obehag och en känsla av maktlöshet. Oavsett går vi jobbet på måndag och oavsett gör vi ett hyfsat jobb och oavsett försvinner ångesten efter ett tag och vi accepterar och nöjer oss…

En bekant sa till mig att han börjar på onsdag efter semestern för då blir det bara tre dagar till helgen. En annan bekant tar semester i juni och augusti för att jobba i juli. Då är tydligen kontoret ganska tomt och personen i fråga kan mygla och ändå ta ”ledigt”.

En gång i tiden när jag var typ 20 år hade jag ett riktigt jobb. Ni vet ett sånt där jobb med fasta tider, lön den 25e och 25 dagars ledighet per år. Jag minns hur jag tog hissen upp till tredje våningen på Östra hamngatan i Göteborg med hela kroppen full ångest. Jag nästan mådde illa, ville kräkas sådan panik hade jag. Stod länge i korridoren utanför kontoret med handen på handtaget och svettades samtidigt som jag intalade mig själv att det är så här det skall vara, jag har ju i vart fall pengar till hyran och har råd att roa mig på fritiden. Strax därefter blev jag egenföretagare på heltid och har varit det sedan dess. Under mina år som entreprenör har jag fått uppleva massor av glädje men också en hel del obehag som många andra inte vill erfara. MEN jag ångrar inte en sekund att jag lämnade ekorrhjulet och blev min egen lyckas smed.

Läste om ett skolarbete som några ungdomar gjort. De hade frågat ett antal äldre personer (80+) vad de tyckte om livet, om de var nöjda eller om det var något de ångrade. Nästan ingen av de tillfrågade ångrade något som de hade gjort, men alla ångrade saker som de INTE hade gjort!

Livet är inte kort men det skall vara gött att leva. Outside the comfort zone is where the magic happens…