En gång i tiden var jag cowboy

När man blir tonårsförälder försöker man förstå. Man tycker att man kommer ihåg hur det var och man försöker vara lite cool. Hur man än gör så är man en supertönt för man är ju förälder… Tiderna kanske förändras vad vet jag men när jag var pubertal och superjobbig tonåring lyssnade jag till trots på min föräldrar. Redan på den tiden vill min ömma moder att jag skulle vara långhårig (ni kan ju förstå vad hon tycker om min nuvarande frissa). Hon tyckte dessutom om cowboy-stil… Vid ett tillfälle kom farsan hem med en reklamposter från Marlboro. På den tiden rökte alla 🙂 Mamma cowboyramade in postern och hängde den på väggen i mitt rum. På bilden fanns en man med oljerock, boots, cowboyhat och givetvis hade han långt hår. På den tiden hade man respekt för andra vuxna och för sina föräldrar i synnerhet så jag vill göra min mamma stolt varpå jag förvandlade mig själv till ”the Marlboro man”. Jag och mammsen tog ett par shoppingturer till Göteborg och åtskilliga tusenlappar fattigare hade jag boots, rock, halssmycke mm mm allt i stil med en riktig cowboy. Jag minns första dagen i skolan med min nya outfit. Det klirrade om mina sporrar när jag gick genom korridoren. Ingen sa något elakt eller skrattade. Då trodde jag det var av respekt men idag har jag förstått att de troligen var rädda . Tänk själva att killen med vanliga jeans och bomberjacka plötsligt en dag kommer med cowboykläder, sporrar och t o m sheriffstjärna.

Jag körde min stil i ungefär ett åt tror jag. Jag försökte få min gode vän att bli Indian men vi kom aldrig dit. Själva poängen med en egen stil var att man vill vara unik. Det fanns många stilar i skolan på den tiden. Hårdrockare, depprockare, syntare, snobbar och en cowboy.

Tiderna förändras… idag skall man inte hitta sin egen stil utan idag skall man se likadan ut. Alla killar ser samma ut, alla vill vara stekare och se rik ut. Tjejerna ser också lika samma ut, samma smink och samma hårfärg. Gärna märkeskläder och dyra väskor och ännu hellre kopior som man köpt av någon strandförsäljare efter sommarens familjeresa. Men att sticka ut eller vara annorlunda det är inget bra.

Som förälder vill man sina barns bästa men mycket av det man ser och hör är så uppenbart dåligt. Man vet att det där kommer inte gå bra och vissa fall därför att man gjord misstagen själv, men vissa fel och misstag måste man helt enkelt göra själv. Men som gammal cowboy är det så svårt att förstå varför man vill vara som alla andra…