Alla dessa hjältar som vågar starta eget

Som entreprenör får man förmånen att vara med om medgångar och motgångar. Ibland blir det inte som man har tänkt sig, som det blev i mitt fall med Gotosweden. Tanken var god men som vi nådde inte ända fram. Tyvärr blir det ofta så med den här typen av bolag. Jag läste någonstans att 9 av 10 start-ups går åt helvete. Personligen är jag väldigt stolt över min karriär som entreprenör och företagare. Mina erfarenheter i både medgång och motgång tar jag med mig in i nästa projekt och förhoppningsvis kommer de till nytta. Det betyder absolut inte att jag tar lätt på ett misslyckande, men det får bli ett annat inlägg 😉

Jag är dock lite bekymrad över Sverige som företagsland. Vi har förvisso hyfsade skatteregler för företag, men det mesta riktar sig mot företag av den större sorten. Det som oroar mig är allmänhetens inställning till företagare och entreprenörer. Utan personer som vågar satsa på nya idéer så stannar Sverige. Oavsett om det är ett litet kafé, IT-tjänst eller importvara borde alla företagare få en medalj för att dom vågar. Att våga ta steget från den trygga tillvaron och istället lägga hela ansvaret i knät på sig själv. Ingen lön den 25:e om man inte gör ett bra jobb! Som egenföretagare får man ofta nöja sig med mindre lön (om än någon alls…), inga förmåner och utan semester. Istället gör man det av passion för det man gör, tänk att vakna på måndag morgon med leende och med 10.000kr mindre lön för att man älskar det. Trots detta hjältemod att starta en egen verksamhet är det allt för ofta som allmänheten drar slutsatser om företagare som skattefuskare, momsfifflare eller liknande. Allmänhetens inställning till ett misslyckande skall vi inte ens prata om…

Hur skall vi göra för att ge företagarna ett bättre rykte?