äntligen är kylan på väg

Folk i allmänhet tycker jag är ganska knäpp när jag hyllar hösten och den annalkande vintern. Snålblåst, regn, bitande kyla och tjocka kläder låter som musik i mina öron. Vi lämnar en fantastisk sommar bakom oss med lite regn, värme och massor av sol. Det var många år sedan jag badade så mycket som jag gjort i år. Givetvis underbart iklädd ett par shorts och en bar överkropp. Lika underbart på en uteservering med en kall öl i handen. Faktum är att vi hade riktigt varmt redan i maj fram till midsommar, sedan ett par dåliga veckor och därefter har solen stått i zenit fram till mitten av augusti och i bästa fall hade 4-5 av dessa veckor ledigt. Att vara ledig i sommarvärmen är underbart, men Sverige (jag) är inte rustat för denna värme i vardagen.

Kavaj och skjorta i 30 graders värme är ingen hit. Svetten rinner över hela kroppen och efter 20 minuter på bussen, tåget eller flyget är min gråa kavaj ännu gråare under armarna och fläckvis på ryggen. Jeansen kommer man knappt i under sommaren både p g a värme och även all denna svalkande öl som dricks. Vi skall inte tala om när det är dags att gå och lägga sig…26 grader i sovrummet! Man vänder och vrider på sig och inget fungerar. Jag kan sova var som helst när som helst…nästan…men inte när det är för varmt. Jag vaknar på natten av att små svettpölar bildats på kroppen. Att äta middag klockan 18/19-tiden är helt otänkbart. Ingen är hungrig och det är på tok för varmt. Istället vrider vi på dygnet och middagen serveras när solen försvinner bakom grannens stora gran. Det finns dock en plats där jag trivs i sommarvärmen; I bilen! I bilen är det svalt och skönt när ACn brummar.slider03-c

Visst är det skönt på stranden när sommaren är här! I Sverige är jag van att ligga på stranden max tre dagar per sommar. Jag gillar inte stranden! Det är sandigt, det finns inga solstolar, det finns sällan någon restaurang i anslutning och de flesta stränderna där jag bor är löjligt långgrunda. På några ställen kan man ha turen och hitta en restaurang eller bar i närheten av stranden, men oftast är det en pizzeria, sibylla eller något liknande. I somras bodde vi i tält på Gotland och jag skall ärligt säga att jag hoppas att det regnar nästa gång jag tältar. Sverige är helt enkelt inte rustat för tre månader med kanonväder! Vi är alltid beredda att stick fram näsan för att lapa den lilla sol som vi får under sommaren. Våra markiser använder vi största del som regnskydd istället för skydd mot solen. Väldigt få av oss har hem utrustade med aircondition och de flesta hus är byggda för att hålla värmen.

Nu kommer snart hösten och gräsmattan börjar bli full med löv. Snart skiftar naturen i de mest färgsprakande färger och vi kan gå ut iklädda en tröja eller jacka utan att svettas. Det blir mörkare så vi kan njuta av levande ljus och slipper bli väckta av solens uppgång klockan 06 på morgonen. Det kanske bästa av allt alla dessa höstprimörer och goda grytor som snart puttrar på spisen. Tänk om några månader kanske vi har lite snö till och med! Vad är bättre än att klä sig varmt, känna bitande kyla och höra knarret under fötterna när man promenerar för att sedan gå in tända en brasa, ta en kopp varm choklad och känna hur det sticker i huden när värmen återvänder.

I Lööööööve höst, vinter och mörker!!