Är du bra på det du gör?

Såg just ett inslag på TV4 morgonTV om att göra det man är bra på. Låter ju enkelt, men verkligheten ser annorlunda ut. När man når den absoluta toppen i sin genre kanske vi tillåter oss att ”bara” vara bra på det vi är bra på, men på vägen ditt skall vi kunna allt. Detta genomsyrar vårt samhälle redan från skolan. Några är bra på matte, några på språk, vissa kan konsten att skriva och några springer fort. De som når framgång i skolan är de som har ett högt genomsnitt d v s de som kan lite av varje. Detta synsätt förstärks när vi sedan skall ut i arbetslivet. Kanske vill någon som är matematiskt geni bli lärare, men faller ur därför att personen inte kan engelska. Någon annan vill arbeta med marknadsföring, men är sämre på matematik. En tredje som är naturlig ledare vill leda andra men faller p g a sin idrottsliga okunskap.

Som entreprenör får man alltid höra att man skall göra det man är bra på, resten skall man låta andra göra. Något som jag alltid anammat. Jag finner ingen prestige i att som företagare kunna sälja, marknadsföra, skötaconf ekonomin, leda, upphandla o s v. Som entreprenör måste du givetvis kunna din produkt, ha en strategi om hur du skall nå framgång och vara bra på försäljning. (vissa som tycker det är fult med försäljning säger säkert marknadsföring eller kommunikation) Om du som entreprenör tror att du kan allt, är du dömd att misslyckas och kan lika gärna gå på handels och lära dig lite av varje.

På utvecklingssamtal i skolan med mina barn, pratar läraren gärna som vad som är dåligt och vad som behöver förbättras hellre än vad mina barn är bra på. I ämnen där barnen är bra, är man nöjd och sätter en bock i kanten som visar att man uppnått målen. I ett fall samtalade mattelärare med oss föräldrar att min dotter låg för långt fram. Man behövde bromsa hennes framfart sa man? Eftersom min dotter låg på en mer normal nivå i andra ämnen kunde man inte flytta upp henne en klass och då tyckte man att det var bättre att strypa hennes engagemang och energi i matematik.

En annan studie som nyligen presenterades beträffande Sveriges alla börs VD och personer i styrelser visar att bakgrunden ser lika ut. Oavsett om man är man eller kvinna har man ungefär samma erfarenhet och ungefär samma utbildning och är t o m ungefär lika gammal.

– Skall vi vara lagom bra på allt och ungefär likadana?

Vissa går emot strömmen och kämpar på. Några orkar fortsätta med sin idrott och blir proffs, några vågar studera vidare i sina ämnen och blir forskare och professorer, några tror på sig själva och blir entreprenörer, några följer sina drömmar och blir rockstjärnor. Det är inga bananskal som får vissa av oss att nå lite längre… Det är fast beslutsamhet, orädsla och fokus att göra det man är bra på som kan ta oss alla dit!