En lagom jul

Nu stundar julen och den s k julstressen är tydligen här. Julklappar, julpynt, julmat, julgran, julmys i ett koncentrat på ca. tre veckor. I år infaller julafton på en tisdag vilket innebär en ledig julhelg strax innan som för de allra flesta innebär ett stressande och planerande för att ha allt klart till just denna helg för under helgen slippa stressa…

Jag tycker december är en av de absolut bästa månaderna på året. Jag gillar kylan, mörkret, julen, maten och inte minst alla juleljus. Jag har aldrig riktigt förstått mig på den här ångesten som man gnäller om… eller julfinns den över huvud taget? Är det något som media hittat på?? I min närhet upplever jag mycket diskussion kring vem som önskar sig vad. Man smsar bilder och ställer frågor direkt från affären så till den milda grad att man utan större svårighet kan lista ut redan innan vad som kommer ligga under granen. Jag älskar att köpa julklappar till andra, stora som små, skulle aldrig falla mig in att fråga vad dom önskar sig. Det är ju från mig! Jag bestämmer vad jag vill ge! Det innebär ju inte att jag behöver köpa en flaska glögg till min 10-åriga brorson. Detsamma gäller julmaten, det tisslas och tasslas om vem som tycker om vad och vad den vill ha på julbordet eller vad en annan är allergisk emot o s v. Om julen är hos mig är det jag och min familj som bestämmer om vi skall ha gröt eller risalamalta. Detta genomsyrar stor del av julen och jag tror kanske att hela tiden försöka vara alla andra till lags kan skapa mycket av den s k julstressen.

Innan jag hade en egen familj innebar julafton och följande dagar ett satans flängande. Det var mina föräldrar, hennes föräldrar, brödrar, systrar, plastmorsor och annat som skulle besökas i turordning. År 2000 fick vi vår första dotter och kände att detta med julstress är ju bara så fel. Istället välkomnade vi släkten hem till oss och förklarade att så här vill vi ha det och vi tänker inte fara runt längre. Ännu ett stressmoment som inte längre finns.

Man behöver faktiskt inte göra som alla andra eller som man brukar. Lagom är inte bäst… Gör julen så som du vill ha den, så kommer ditt lugn och din glädje att smitta av sig. Ta ledigt en dag mitt i veckan och drick glögg till frukost och risalamalta till lunch. Testa grisfötter och klä ut dig jultomte. Skapa din jul, inte en lagom jul. Sätt upp tusentals lampor på ditt hus och se hur glada alla blir som går förbi….jag har närmare 20000 lampor på mitt så jag vet 😉

God Jul!

https://www.facebook.com/Huset.Ljuset