Det kollektiva folket

Visste du att Sverige och svenskarna är lite utav vad man kallar för early adapters. Sverige var bland de första i världen att erbjuda Internet som en rättighet till alla sina medborgare. I Sverige blev det tidigt en självklarhet för alla att ha en smartphone. I Sverige vet vi knappt vad en smartphone är eftersom det är en självklarhet för de allra flesta av oss. Sverige är det kanske snabbast växande landet i Världen när det gäller Internethandel. Sverige är också på god väg att bli det första landet i världen att bli helt kontantlöst. Ett land i framkant redo att testa nya saker och redo att leda utvecklingen…eller?

Det är känt sedan länge att vi svenskar stillsamt fogar oss och står i kö. Man går inte före någon utan man väntar på sin tur. Skulle mot förmodan någon knö sig knyter vi handen hårt i fickan och berättar om svinet som trängde sig vid middagen hemma senare samma kväll. Blir vi riktigt arga kanske vi sätter upp en lapp, skickar ett argt anonymt brev eller kanske skriver något argt på sociala medier.

Svenskarnas sätt att leva och agera gör oss till en synnerligen spännande marknad. Sverige är en plats för att testa ny teknik och nya produkter, men det blir också en arena att testa nya livsmönster och nya samhällsmodeller. Världens blickar är vända mot vårt lilla land i norr, kommer vi att blir det första kontantlösa samhället?

Vi svenskar har ett enormt stort förtroende för våra folkvalda. Här förväntas inga konsekvenser och inga huvuden skall rulla när något går fel. Det finns dem som t o m påstår att svenskarna är det folk som har mest förtroende för politiker i hela världen.

Här i Åre har jag spanat och reflekterat lite över detta. Svenskarna var först i världen att på bred front använda hjälm i skidbacken. Svenskarna är lite lustiga gällande sina lov. Man åker skidor på sportloven! Spelar ingen roll att man slipper köer till restauranger och liftar en vecka innan! Man åker skidor på sportlovet! Så är det bara…

Det är väl knappast någon som ifrågasätter detta faktum, men det finns spännande fråga; VARFÖR?? Varför gör vi svenskar så mycket i grupp? Varför är just vi svenskar så kollektiva i vårt sätt att leva? Det sägs att vår fredliga historia är en starkt bidragande orsak. Vi klarade oss bra genom första och andra världskriget och vi har därefter hållit oss synnerligen neutrala. Vi har inte varit i krig sedan Karl XII och många menar att den långa fredstiden för Sverige har gjort oss mer mottagliga för kollektiva beslut och mer acceptanta för folkvaldas beslut eller kanske brist på beslut.

Personligen är jag orolig för vårt totala förtroende för media. Vi har ett antal stora frågor som ingen vågar ifrågasätta med rädsla för att bli kallad miljöförnekare, trump-älskare, rasist eller konspirations teoretiker… Ibland tror jag det kan vara bra att stanna upp och fundera lite. Är det rätt att tycka som alla andra? Är det precis så som TV4 och Aftonbladet säger dag ut och dag in? Har SVT rätt just därför att det är SVT?

Stanna upp, tänk till… våga ifrågasätt! Ställ frågan vid nästa familjemiddag. Var inte rädd för att vi tycker olika, det är sunt!