Åre 2021

Efter många veckor i Åre är det på sin plats att utdela både ris och ros till Norra Europas största skidort. Åre har 41 liftar och 89 nedfarter (102km pist). Längst upp på toppen (dit liften går) är man hela 1272m över havet. I början av 1900-talet börjar skiddestinationen ta form i samband med att järnvägen blir klar, men redan sedan 1700-talet har man tagit emot turister. Åre ligger i Jämtland ca 65 mil från Stockholm 85mil från Göteborg. Åre erbjuder bra skidåkning men det är destinationen som gör Åre unik i sitt slag. Snöklädda gator, gott om både bra hotell och vandrarhem mitt i byn, en hel del shopping och ett restaurangutbud i absolut världsklass. Mitt i byn stannar tåget och ca 10 mil bort i Östersund landar flygplanen. 

Man kan inte alltid tro att man befinner sig i Jämtland när man pratar med folk i Åre. Den allmänna dialekten är snarare lite mer stockholmska. Det är en skön stämning hos alla som är verksamma. Man jobbar åt samma håll; att de som besöker orten skall känna sig nöjda och vill komma tillbaka. Det verkar man lyckas med! Åre växer så det knakar och de nybyggda husen och lägenheterna är sålda långt innan dom ens börjar byggas. Nyår, sportloven och påsk är peaksäsong i fjällen och i Åre innebär det långa liftköer och väntelistor till backarnas lunchkrogar. Det flera toppar och ytor som ger möjlighet för Skistar att bygga ut systemet och vi får hoppas att man gör det inom kort.

För er som gillar stugmys och lunch hemma vid brasan är kanske inte Åre rätt alternativ. Att ta bilen till backen är eländigt! Dåligt med parkeringsplatser och de få som finns är belagda med höga avgifter. Vill man däremot avnjuta en bra lunch i backen på någon av de 13 restaurangerna  i backen så har man kommit rätt. Nackdelen med lunch i backen är priset. Man hittar ingen lunch under 160kr, många gånger kostar det t o m 200kr. En öl kostar runt 70kr och en varm choklad ca. 50kr. När priserna är såpass höga måste man förvänta sig bra mat, trevlig miljö och en fantastisk service. Bästa stället som måste avnjutas i backen är restaurang 720! Så in i helvete bra mat och vansinnigt trevlig personal! Tack för många trevliga luncher…! Nästan lika bra är Timmerstugan som också erbjuder riktigt bra mat och bra service. Sämst i backen, på gränsen till att kallas turistfälla hittar vi anrika Hyddan. Vad hände här?! Förr i tiden var det vårt favoritställe men numera serverar man Sofiero till svinpriser, jättedyr mat som var riktigt usel och en ganska trött personal. År efter år erbjuder man samma uppträdande på Afterskin med samma trötta trubadur… Även Kastrullen får en varning, här serverar man korv?! Vem serverar korv med bröd för 115 spänn??? Dessutom hårt arbetande medelålders män som kanske borde skickas på enklare charmkurs.

Tyvärr har vi inte haft möjligheten att testa byns alla restauranger men de som testats får alla bra betyg! Det ställe som sticker ut med sin kulinariska upplevelse och fantastiskt trevliga personal är Supper. Till alla som besöker Åre; TESTA SUPPER! (om ni lyckas få bord vill säga…)  

Just i år har det ju varit lite speciellt i och med Corona, men Skistar och övriga verksamheter sköter sig exemplariskt. Visst händer det att det blir trängsel men då är det alltid besökarna och turisternas inställning som skapar trängseln snarare än restauranger, butiker eller i liftköer. Det enda negativa jag kan säga är att man kanske borde ha begränsat antalet sålda liftkort för att minimera köerna. Inte pga av trängseln utan mer därför att det helt enkelt tar för långtid med köerna.