Dystopia

Vännerna samlades som vanligt på stans lokala pub efter dagens jobb. Magnus, Johan och Jakob var på plats. I vanliga fall brukade även Anders vara på plats men det var något strul med hans mobil och utan mobil och bank ID kan man lika gärna stanna hemma. Idag är fredag och då får man unna sig någon extra enhet. Magnus beställer 3 öl och betalar med sin mobil. Någon bartender finns inte, allt betalas direkt via en app och via telefonen har man koll på nykterheten så att ingen kan beställa mer än man kan hantera. Systemet var tänkt från början för att eliminera all form av fyllekörning, men så småningom hittade man på nya fiffiga användningsområden. För folkhälsans skull är alkoholen begränsad till 10 enheter per vecka. Johan och Jakob swishar till Magnus för utlägget, men Jakob kan inte swisha.  Han har tydligen överskridit gränsen för vad som anses vara normalt den senaste veckan. Johan har en ärftlig sjukdom som kan ge honom framtida problem med levern därför får han endast konsumera 7 enheter per vecka. Han och frugan skall äta lite gott dagen därpå och även avnjuta en bättre flaska vin behöver han spara sina enheter även till imorgon. Lätt att fuska kan tyckas men mobilen har koll på allt man stoppar i sig. En lösning som från början bara skulle hjälpa vanligt folk att hålla koll på sin träning och kaloriintag blev senare en fiffig kontrollfunktion för Folkhälsomyndigheten. Vännerna tar ytterligare en öl och plötsligt plingar det till i Magnus telefon. Det är från det lokala taxibolaget som är uppkopplade till stans alla kameror och som via ansiktsigenkänning vet att Magnus befinner sig just där och vill nu erbjuda honom en förarlös skjuts hem. Tanken med alla kameror var ju från början för att få folk att känna sig trygga och för att lättare kunna döma brottslingar. Sedan kom möjligheten för privata företag att använda systemet i försäljningssyfte. Klockan 22 bryter vänner upp och beger sig hemåt. Allt stänger 22 och efter 23 skall alla vara hemma. Med alla kameror och ansiktsigenkänning är det menlöst att trotsa systemet. Eftersom 90% av alla våldsbrott inträffade efter 22:00 valde man att stänga ner samhället efter 22:00 och genast blev det en tryggare miljö.

Väl hemma står Magnus Volvo EQ203 på uppfarten. En elbil som körs helt på autopilot. Ingen familj får äga mer än en bil. Det som från början skulle rädda klimatet i form av elbilar visade sig senare vara helt fel. Vi människor är helt enkelt för många därför begränsas man med en bil per hushåll….

Låter futuristiskt eller hur? I vissa städer i Kina (det skall tilläggas att många städer i Kina har större befolkning än hela Sverige) har man ett digitalt poängsystem. Skalan är från 1 – 5 där fem är bäst. Allt du gör poängförs i ett raffinerat system i en gigantiskt databas. Det är vissa självklara saker som vi har här i Sverige så som att man inte skall ha betalningsanmärkningar och inte finnas med i brottsregister. Men i Kina har man gått längre och man poängförs t ex på ofta man kommer i tid till jobbet, att man sparar en slant och ser till att man har en buffert, om man är rökare mm. Man har till och med kameror med ansiktsigenkänning som ser om du går mot röd gubbe eller skräpar ner. Man har även kopplat sin hälsodeklaration till detta. Allt tillsammans ger dig ett betyg på dig i egenskap av medborgare. Detta används sedan när man t ex skall låna pengar på banken. Vill du låna en miljon kräver man ett medborgarbetyg på 3,7, vill du låna 2 miljoner behöver du 3,9 osv. Vill du hyra en lägenhet krävs från 2,5 och uppåt beroende på vilket område man vill bo i. Är du en usel medborgare och hamnar kanske på 1,5 kan du glömma, lån, hyresrätt, tillträde till vissa offentliga platser osv. Detta medborgarbetyg används även vid anställning. Ett simpelt arbete kanske kräver 2,0 och uppåt medans andra jobb kräver betydligt högre betyg. Givetvis parallellt med korrekt utbildning och erfarenhet. 

Det sägs att Sverige kan bli det första land i världen som blir helt kontantlöst. Kopplar du dina pengar med din geografiska positionering, dina intressen, din hälsodeklaration och dina vanor i största allmänhet kan du snart skapa ett kontrollsamhälle hårdare kontrollerat än Nordkorea. Konspirationsteoretiker säger säkert många men faktum är att vi är på god väg att acceptera det som var helt otänkbart för bara 20 år sedan. Vi är sedan länge beredda att ge avkall på den personliga integriteten genom att vi alla lever efter devisen ”jag har inget att dölja”. För ett drygt år sedan kunde ingen tro att vi skall hamna i global pandemi. Än mindre att ett virus skulle begränsa vår frihet att umgås, kramas, handla, träna eller gå på restaurang. Nästa steg är att skapa ett intyg för alla som vaccinerats. Ett slags hälsodeklaration ger oss tillträde till vissa delar av det offentliga rummet.

Nu blev det en salig blandning av fiktion, framtid och nutidsfakta… frågan är vad som är vad. En apokalyps behöver kanske inte innehålla aliens, zombier eller dödliga virus utan det kanske räcker med helt jävla vanlig naivitet.