En vit jul

Till alla som befinner sig söder om Dalarna är jag rädd att julen blir grön på marken, grå i luften och blåsigt som fan. …men det var inte den typen av vit jul jag vill lyfta utan vit jul i egenskap av en alkoholfri jul. Kända ansikten flaggar i socialamedier om en vit jul, BRIS berättar på radion att man har öppet hela helgen för utsatta barn och i TV-soffan pratas det om att spola kröken under julen.

Känner mig väldigt kluven kring detta. Självklart skall alkoholkonsumtionen under helgerna vara måttfull och särskilt om det finns barn med. Det är ju knappast kul med en packad mamma eller pappa eller kanske ännu värre en full tomte?! På jul brukar vi dricka glögg, vin, givetvis julöl, snaps, portvin och kanske någon avec framåt kvällen. En hel del om jag tänker efter, men utspritt på ganska lång tid och framförallt i kombination med massa fet mat. Jag upplever inte att varken jag själv eller någon annan i sällskapet dricker för mycket. Jag tror att de allra flesta har en hyfsat sund inställning till alkohol. Visst händer att man dricker för mycket men knappast på julafton.full_tomte_50d8046eddf2b32cdd003a65

Det finns ju tyvärr dem som inte kan hantera alkohol och det är givetvis jobbigt för dem men framförallt jobbigt för nära och kära och i synnerhet barnen. Blir dessa s k missbrukare mer fulla under julhelgen än under Halloween eller Lucia eller vilken helg som helst? Är det lite extra synd om barnen till dessa missbrukare under just julen? Man menar på att julen är extra utsatt p g a ledigheterna, men är man inte ännu mera ledig på sommaren?

Jag tillhör kategorin som inte tycker att missbruk är en sjukdom. Jag tillhör kategorin som inte tycker synd om dem som dricker, spelar, äter eller sexar för mycket. Jag kan tycka lite synd om tunga narkomaner eftersom de är beroende till stor del på kemisk väg. Alla har ett val! Det betyder inte att valet behöver vara lätt, men valet är ens eget. I vissa fall kan man behöva hjälp eller en spark i baken, men inget funkar om man inte själv väljer. Problemet med alkohol är att nästan alla dricker, men några få klarar inte av att hantera detta. Ett ännu större problem är att de få som inte kan hantera alkoholen inte själva tycker att de har ett problem. Att inte kunna hantera alkoholen är inget svaghetstecket, några är allergiska mot ägg andra inte…ingen big deal. DÄREMOT är det jävligt klent när man inte vill inse detta. Nu kommer alla trädkramare, militanta feminister, veganer och före detta alkisar att tycka usch och fy….det är så synd om alla missbrukare….det är jättesvårt att ta sig ur ett missbruk…samhället borde göra mer…. bla bla bla… ALLA HAR ETT VAL. Tyvärr finns det dem som väljer alkoholen framför t ex familj, jobb och vänner.

Så frågan är väl då igen varför skall vi ha en vit jul? Vi kan konstatera att det finns personer med missbruk som inte kan hantera spriten, men vad har det med julen att göra? Jag älskar att ta en nubbe till den salta sillen. Alla sjunger visor och stämningen är på topp. Alkoholen är ett trevligt inslag till julmaten och till jultraditionen. Jag ställer mig definitivt bakom att spola kröka för alla som inte kan hantera alkohol. Jag ställer mig definitivt bakom en vit jul, vita helger och ett vitt liv om man behöver det. Däremot sup-hur-mycket-du-vill-men-inte-på-jul-mentaliteten förstår jag inte riktigt. Har du en släkting eller familjemedlem som inte kan uppföra sig p g a alkoholen? Ge personen ett val, alla har ett val…