Kampen om skidåkarna

Har under två veckor varit på en säljturné bland Sveriges skiddestinationer. Jag har givetvis inte haft möjligheten att se alla men jag vill ändå recensera våra tre största destinationer: Åre, Vemdalen och Sälen. Eftersom jag säljer öl har jag haft goda möjligheter att betrakta restaurang och publivet på dessa orter. Jag har givetvis förenat nytta med nöja och åkt lite skidor på alla tre destinationer.

När jag anländer till Åre beger mig upp mot WM6:an passerar jag Timmerstugan och deras champagne-terass. Här står Veuve Cliqo i rader med allt ifrån magnum till värstingen Nebuchadnezzar. När jag en vecka senare anländer till Sälen och Lindvallen går jag förbi Skilodge för att ta en titt på backen, även här möts jag av en terass men här heter den ”Valles Scen”. Det är väl kanske den största skillnaden mellan Åre och Sälen. Åre står sig bra i den internationella konkurrensen medan Sälen har siktet inställt på barnfamiljer. På Lammet och Grisen i Sälen finns inte mindre än tre barnrum där barn i olika åldrar erbjuds film och lek. Besöker vi Supper eller Liten Krog i Åre finns knappt en barnmeny. Personligen tycker jag Åre kan vara lite mycket Schtek och Sälen lite för mycket helylle… Då har vi vår Bubblare: Vemdalen. Mitt första besök faktiskt och en riktigt mysig liten by med tydlig inspiration från franska Alperna. Vemdalen växer snabbt! Massor av hus som är under byggnation och flera nya fräscha hotell och en del nya restauranger på intågande. Vemdalen kan dock överhuvudtaget inte mäta sig med Sälen och Åre som destination.valle

Det finns mycket annat som spelar roll som t ex avstånd och hur man tar sig till destinationen. Sälen är enkelt det är självklart val med bilen, men det är klurigt att ta sig dit utan bil. Åre däremot har flera alternativ med buss, tåg eller flyg. Vemdalen å sin sida är katastrof! Det är ganska långt och enda sättet är bil.

Det som kanske är riktigt viktigt är ju själva skidåkningen. För mig är det ganska förvånande att Sälen blivit så populärt som det faktiskt är. Skidåkningen suger i Sälen. Det är inte ens värt att kallas skidresa utan snarare liftresa eftersom större delen av tiden går åt till att åka lift. Ännu mer förvånande är att Lindvallen är den mesta populära orten i Sälen men den absolut sämsta skidåkningen. Stöten och Kläppen är bäst och därefter Hundfjället/Tandådalen och sist Lindvallen. 

Om du beger dig ända upp till toppen på Åreskutan är du faktiskt riktigt trött när du kommer ner. Därifrån kan du välja och vraka på hela 13 olika restauranger placerade i backarna. I Åre åker du sittlift som går snabbt eller allra helst kabinbanan upp till toppen som bara tar några minuter. Med rätt förutsättningar är Åre utan konkurrens bäst, men Åre har problem med vädret… Ofta blåser det såpass mycket att många liftar är stängda. Tyvärr har vi ofta befunnit oss i Åre på skidresa då det varit 6 grader varmt och ösregn. Sälen är betydligt mera snösäkert än Åre och Vemdalen är ännu mera snösäkert än Sälen.

Vemdalen överraskade faktiskt. Riktigt bra skidåkning! Långa backar och flera olika system att välja bland som t ex Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö m fl och allt på ett och samma liftkort.

Min rekommendation av skidort är helt beroende på vad du som resenär är ute efter. Är du en curlingförälder som gör allt för dina barn skall du välja Sälen. Vill du åka uppleva bra skidåkning är det Vemdalen eller Åre. Vill du kombinera skidåkning och fest är det Åre som gäller. Vill du snö i största allmänhet och stugmys bör du välja Vemdalen eller Sälen.

Min framtidsprognos är tyvärr att snö kommer att bli en bristvara. Jag tycker och tror att vi behöver en destination som hamnar någonstans mellan Åre och Sälen både vad gäller kundgrupper och geografisk placering. Personligen älskar jag Åre, men snötillgängligheten blir ett allt större problem och jag hatar isiga backar som det finns gott om i Åre. Sälen tycker jag har blivit lite för mycket av konserverad gröt, Olearys, Waynes Coffe, Stadium och Skistar tar lite för mycket plats… Däremot håller jag tummarna för Vemdalen, där finns förutsättningarna för framtiden.