För miljöns skull…

Klimatångest eller miljösmart? Sverige är bäst i världen på att panta burkar och flaskor! Sverige är även bäst på att sortera sopor, köpa ekologiskt och vi är ena riktiga hejare på att köra elbilar. Vi ligger i framkant gällande förnybar energi och vi drar alla vårt strå till stacken för att minska våra klimatavtryck. Vi demonstrerar och gör vad vi kan för undvika fossila bränslen i alla dess former. Vi betalar gladeligen extra skatt på diesel och bensin och tycker det är ok med vägtullar. Vi ligger i topp på flest antal vindkraftverk per capita. Många av oss installerar egna solceller på våra tak för att dra vårt strå till stacken. Vi lever efter devisen ingen kan göra allt men alla kan göra något. Sverige måste vara världens mest miljövänliga land, eller…?

Vi är inte bara duktiga på sortera sopor vi reser även mest i världen. Fem gånger mer än det globala genomsnittet för att vara exakt. Vi reser i genomsnitt 1,4 utlandsresor per år. Vi äger 465 bilar per 1000 invånare vilket är att jämföra med 470 inom EU och 444 i USA. Vi vill gärna ge sken av att nötkött skulle påverka miljön i någon större utsträckning men även här verkar vi ganska ignoranta och vi äter allt mer nötkött för varje år som går. Vi ligger ganska högt på världsrankingen gällande konsumtionen av nöt däremot ligger vi lägre än genomsnittet gällande gris och fågel. Totalt sett ser det bra ut men då inte vad gäller det miljövidriga röda köttet. Det bör även tilläggas att Sverige ligger med på top-5 listan över länder där det är som dyrast att åka kollektivt. Detta är synnerligen anmärkningsvärt att vi är såpass duktiga i vårt lilla klimatarbete samtidigt som våra utsläpp är bland de högsta i världen per capita?! Vi står beredda att sortera, köpa miljövänligt, betala mer miljöskatt och t o m investera i dyra elbilar och solceller men vi är inte beredda att förändra vårt livsmönster… Vi vill ha två bilar i familjen, vi vill köpa ny vinterjacka varje vinter, det är vår rättighet att flyga till Mallorca på sommaren och Alperna på vintern. Vi älskar engångsmaterial!

Det i särklass värsta man kan göra mot miljön är att sätta barn till världen! Under våra liv reser vi, kör bil och påverkar klimatet i största allmänhet. Detta är allmänt känt, vi vet att jordens befolkning ökar i en allt mer skrämmande takt. Trots den kunskapen och trots miljöpartiet i regeringen är det viktigare att höja skatten på dieseln än att ta bort flerbarnstillägget?

Världen kan inte byta ut dagens fossila bränslen till den förnybara energi som erbjuds på marknaden idag. Det är helt enkelt omöjligt att erbjuda solenergi till världens invånare. Det funkar heller inte med vindkraft. Det finns ingen praktisk möjlighet helt enkelt. Skulle dessutom alla bilar bytas ut till elbilar skulle det då rakt inte fungera. Framställningen av elbilar och batterier skulle dessutom få en sådan miljöpåverkan att troligen skulle vara mer miljövänligt med fossila bränslen.

Jag tror de allra flesta av oss är överens om att vi borde ta bättre hand om vår planet än vad vi gör, men vad fan skall vi göra då? Det finns troligen bara ett enda sätt och det är att förändra livsmönstret. Ställ bilen, sluta konsumera, odla hemma, handla lokalt, sluta res… Det kommer dock aldrig att hända så det enda vi kan förvänta oss är någon form av naturkatastrof, pandemi (nåt som är farligt inte detta corona-tramset) eller ett världskrig. Något som på allvar reducerar jordens befolkning. Inget vidare kul, men jag kan glädja alla som läser detta att ni inte lever länge nog för att få uppleva förändringen.