Åre håller måtten

Det värker i knäna, vristerna är svullna och det ömmar i höfterna… det är svårt att erkänna men kroppen klarar inte 22 skiddagar i streck. Förr i tiden gjorde vi som alla andra och stannade en vecka i fjällen. Hela familjen kände dock att det inte riktigt räckte till varpå sju dagar blev 10 dagar som blev två veckor, som blev tre veckor. Folk tittar lite frågande när man berättar om tre veckor i kyla med överdragsbyxor och skidåkning. Många längtar till sol och värme, men vi längtar till snö, kyla och skidåkning.

Åre är bästa skiddestinationen i Sverige och kanske t o m i norra Europa. Det är inte de långa backarna, snösäkerheten eller familjemyset som gör det utan Åres tillgänglighet och kapacitet. Medans andra skiddestinationer satsar på familjer, bufférestauranger och modulstugor siktar Åre mot stjärnorna. I Åre har man sedan länge fokus på stora event, Internationella tävlingar och långsiktiga investeringar. Först på senare år har man skapat familje-Åre genom området Björnen. I Åre finns flera stjärnkrogar, det finns inte mindre än 13 riktigt bra lunchrestauranger i backen, flera förstklassiga hotell och bra shopping. Till saken hör också att tågstationen är belägen mitt i byn och flygbussen tar dig enkelt till Östersunds flygplats.20150110_180031_resized

Åre är en väderkänslig skidort. Allt för ofta är liftarna till skutan stängda p g a hård vind. Under våra 22 dagar kunde vi bege oss till toppen sex utav dessa. Utan Skutan är Åre som vilken skandinavisk skidort som helst, men det är inte skidåkningen som gör Åre till en destination i världsklass. Med sitt lilla torg mitt i byn omgärdat av restauranger, barer och shopping är det svårt att inte älska den vita lilla byn. Husen är smakfullt placerade som trots sina 8-10 våningar ger en smakfull fjällkänsla. Jag läste någonstans att husen i Åre har stigit mest i värde jämfört med övriga Sverige. Att Zlatan beslutat att bygga ett eget hus i Åre lär inte sänka värdet på grannhusen.

Åre är inte unik i sin destinationsutveckling utan har utvecklat destinationen på samma sätt som alla stora skidorter i Alperna och andra ställen runt om i världen. Man har fokuserat tillgänglighet, utbud och kapacitet. Vad som förundrar mera är varför så många andra skidorter i Sverige istället lägger allt krut på barnfamiljer? Barnfamiljer äter pannkakor i värmestugorna, lagar sin mat hemmavid och har t o m med sig sin mat ända från storstaden (för att slippa handla i den dyra lokala mataffären). 2010 var senaste gången som vi besökte Sälen och Lindvallen. Lindvallen tror jag för övrigt kommer bli vår nästa stora skiddestination. Lindvallen är på god väg, men är fortfarande bufférestaurangerna förlovade land. Att sitta ner och bli serverad en lunch kostar ca. 150kr. Att klafsa runt på hala golv i obekväma pjäxor och balansera allt på en bricka för att sedan gå upp igen för att hämta det man missade första gången kostar också 150kr! I Åre finns en bufférestaurang…den var oftast tom. Skall jag ändå springa runt och hämta mat, dryck och betala går jag hellre till värmestugan och värmer min lunchlåda eller en Billys panpizza.

Jag skall inte förneka att med små barn är t ex Sälen ett paradis för många barnfamiljer. Men barn lär sig fort! Förra året var Felix fem år och tog sig då snabbt och enkelt ner för både Skutan och Worldcup-backen. Jag älskar verkligen Åre, jag skulle t o m kunna tänka mig att flytta till Åre och jag uppmanar alla skidentusiaster att planera sin nästa skidresa till Åre. Det är enkelt att ta sig dit med nattåget (och billigt) eller så tar man bilen (ca. 90 mil från Göteborg) eller flyg till Östersund.

Till sist som vi säger i Åre…. ”öva i Sälen, åk i Åre”