Mer snö förr i tiden! …eller?

Allt oftare hamnar man i samtal med vänner och bekanta om huruvida vi hade mer snö förr i tiden och om det var mer vanligt med en vit jul. När jag själv försöker minnas tycker jag mig komma ihåg att julen alltid var vit. Jag minns de långa vintrarna med massor av bus i Kalasbacken och hur vi hade snowracer turneringar ända upp ifrån Fjällboängar. När man tittar på någon gammal film kan man alltid se bistra vintrar med snö upp till midjan eller ännu mer. När jag frågar Felix 6 år om snö, vinter och jul förklarar han att då åker man pulka och snowracer nedför dödsbacken (den heter så här i Kungbsacka). Det finns givetvis snö varje jul för hur skall tomten annars komma fram eftersom han har en släde. Min äldsta dotter Wilma som snart är 15 har en minnesbild mer som min egen. Hon minns de vita jularna från då hon var liten och hur hon åkte pulka som barn.

Har vi någon snedvriden minnesbild från hur det var förr eller var det mer snö?? Alla som är födda före 1980 minns med ett leende den 17 november 1995 då  folk åkte längdskidor på Avenyn i Göteborg. Statistiskt sätt var det dock mindre snö under 1995 än var det var 2005. Jag träffade en kille från Gävle i vintras som berättade en liknande historia om Gävle fast ett helt annat årtal och ett annat decennium.snow-68564_640

Nu känner jag att jag vill gå till botten med dessa påståenden och har ägnat några kvällar åt att researcha snödjup och medeltemperaturer runtom i Sverige. Tyvärr har man inte mätt snödjup så värst länge och jag vet inte hur man mätt heller men siffrorna kommer från SMHI så vi får hoppas att de stämmer. Om vi börjar med Kiruna så hade man årsmedel temperatur om 1961 om -0,8 mot +0,6 2013. Värt att veta är att det 2010 var -1.7 grader och 1990 +0,2 grader. SMHI presentar högsta noteringar om snödjup för ett antal populära orter i Sverige. I dessa mätningar är det tydligt att rekordåren för våra mest sydliga orter är före 1970 men övrigt varierar rekordåren från tidigt 1900-tal till tidigt 2000-tal. Största snödjupet för Sverige inträffade 1989 i Leipikvattnet med hela 278cm! Stockholm skiljer sig något eftersom man där har gjort mätningar sedan 1756 (dock ej snödjup). Snödjupsrekordet för Sth inträffade 1909 med 76cm, lägst 1990 med endast 3cm.

Sedan 1915 har man fört statistik om julen har varit vit. Den ”vitaste” julen sedan mätningarna startade är 2010 då samtliga mätstationer i Sverige uppvisade 10cm eller mer. Det är för övrigt svårt att hålla kolla på hur vi skall mäta detta. Snödjup, snötäcke, nederbörd och medeltemperatur är några parametrar som man måste förhålla sig till för att kunna få fram någon statistik. Håller vi oss till medeltemperaturen kan vi inte urskilja några större avvikelser, inte heller snödjup eller nederbörd skiljer sig nämnvärt. Däremot snötäcket skiljer sig en hel del. Snötäcket är betydligt mindre i södra Sverige idag än var det var förr i tiden. I en rapport jag tog del av tror man att det är endast 20% chans att uppleva en vit jul i Göteborg om 100 år.

Ytterligare statistik kommer från Vasaloppet, där har man fört årlig statistik sedan 1922. Det genomsnittliga snödjupet på 1920-talet var 42cm och under 2000-talet 40cm. Medeltemperaturen i februari för samma perioder är -7,5 mot dagens -6,5. Endast en gång sedan mätningarna började har man haft 0 cm snö och det var år 1932 då ställdes loppet in. Vasaloppet ställdes även in 1990, men då var det trots allt 10cm snö. 30-, 70- och 90-talet är de årtionden som varit snöfattigast och varmast under mätningarna för Vasaloppet.

Vi skall inte förringa det faktum att vi måste alla göra något åt miljön. Än klimatförändring är ett faktum om vi påbörjar en global kollektiv förändring. Något som jag absolut står bakom! Att vi däremot ”minns” hur bra det var förr med vita jular och massor av snö är nog dessvärre minnet som spelar oss ett spratt. Nästa vinter kan bli ett rekordår…det kan lika gärna bli värmerekord såväl som köldrekord.

 

Diagram, snödjup Vasaloppet