invigning av Kattegattleden

Att semestra med en aktivitet tycker jag är bra. Att åka skidor eller cykla ger så mycket mer än att bara ligga på en strand eller bara vara ledig. För några år sedan testade vi att cykla med familjen för första gången. Då cyklade vi längs Götakanal. En fantastiskt vacker miljö, men stora delar av cykelbanan bestod av makadam?! Tungt att cykla och tyvärr tog det dåliga underlaget överhanden och förtog lite av den vackra miljön. Året därpå styrde vi mot Gotland istället. Här skulle det vara fantastiskt att cykla sas det. Vad många inte sa var att man cyklade på vägen där bilar och bussar for fram i 90km/tim. Vad ingen heller sa var att Gotland är Visby. Allt försvann ca. 5km från Visby. Inga affärer, inget boende, inga cykelbanor, inga restauranger…och inget Systembolag! Visby var verkligen toppen men i övrigt hade vi lika gärna kunnat cykla runt i Forshaga eller Sävsjö. Vi ger dock inte upp! I år skall vi ta oss an Kattegattleden!Savethedate-invigningsbild-1030x801

Kattegattleden skall tydligen vara unik då den är såpass lång och asfalterad. Eftersom leden med stor sannolikhet till stor del är finansierad med EU medel har man säkert certifierat sig hos Swedish Welcome… I lördags var det dags för stor invigning av leden. Jag och min familj tog cyklarna till Kungsbacka torg för att ta reda på lite info inför vår kommande cykelresa. Vi hade hade försökt läsa oss lite innan men efter att ha klickat runt bland massa olika sidor utan kopplingar till just Kungsbacka (turistorganisationen i Kungsbacka verkar tro att Kungsbacka tillhör Västergötland och inte Halland) bestämde vi oss ändå att cykla till torget på vinst eller förlust. Det var stort fokus på cykel och man hade cykeltävling för de små, det var flera utställare som sålde cyklar och givetvis var representanter från Kattegattleden på plats. Vi besökte det lilla tältet som bar Kattegattledens logotyp. Där fanns massor av broschyrer från olika aktörer längs vägen. Minigolf i Laholm, bo på Lantgård i Tylösand, badstränder i Falkenberg, men ingen generell broschyr eller karta över leden. Vi frågade personen om det fanns någon karta och han förklarade glatt att det kunde man hämta hos turistbyrån. Turistbyrån däremot hade stängt eftersom det var röd dag…. Lika glatt förklarade han att vi var hjärtligt välkomna till turistbyrån på måndag då kunde vi KÖPA en karta över leden för 150kr!? Vi frågade hur man skulle cykla för att komma till leden från Kungsbacka och fortfarande med samma leende förklarade den unga killen att det hade han ingen aning om men att det skulle finnas skyltar.

Väl hemma igen tänkte vi att vi får väl kolla på kattegattleden.se för mer info. Där har man valt att paketera olika delar av leden helt i linje med visionen om fler produkter i hyllan. Man får en klapp på axeln av Swedish Welcome medans besökarna d v s köparna står som fågelholkar och undrar om det kanske inte är bättre att boka en resa till Mallis istället, där kan dom ju detta med turism.

Vi skall i vart fall cykla en del av Kattegattleden så jag får väl skriva om våra upplevelser efter det 🙂