Let me take a selfie

Jag är ganska ny i forumet Instagram. Jag tycker bildredigeringen är toppen, det är ett enkelt användargränssnitt och jag gillar det faktum att det bara är bilder. Man slipper alla fåniga statusuppdateringar där folk berättar helt ointressanta saker om vad dom gör eller skall göra som svämmar över på Facebook. På Instagram är det lite mer prestigelöst (#prestigelöst).

selfieEfter några månader med Instagram börjar jag sakta förstå hur man bygger publik, vad som går hem hos andra och hur man skall hushtagga. Men så kommer vi till detta faktum att Instagram är ett mecka för Selfies. Mycket av utbudet bland alla dessa selfies handlar om folk som tränar och till sisådär 80% är det tjejer som tränar. Där står dom framför en spegel med stjärtar av stål och svankar mot spegeln med kameran i ena handen och den andra lite chickt i midjan. Ingen kan ta ifrån dessa tjejer att de är verkligen snygga, men jag fascineras lite av fenomenet. Ganska nyligen märkte jag att man även kan lägga ut småfilmer på Instagram och då självklart återigen får vi dessa stjärtar av stål i rörliga bilder när dom tränar på gymmet. En snygg rumpa är en snygg rumpa men om jag skulle vilja visa upp delar av mig när jag tränar så är jag ytterst tveksam till att jag skulle visa enbart min rumpa. Självklart kan vi följa tjejerna till vardags via deras Instagramkonto. Selfie efter selfie efter selfie med en pose där man svankar och visar så mycket av rumpan som möjligt. I många fall sitter tjejerna där i sina flickrum iklädda enbart underkläder. i många fall 10.000-tals likes på sina bilder.

Jag kanske börjar bli gammal, men när hände detta att många tjejer har ett galet behov av att visa upp sig? Visst finns det killar också men inte alls i samma utsträckning. Ibland händer det att tjejerna inte visar sina rumpor utan tar en bild på sitt ansikte och då händer nästa spännande fenomen…ingen ler, ingen skrattar, ingen ser allvarlig ut utan alla tutar ut sina läppar, som om de skulle pussas…typ.

Min teori kanske är lite oortodox men detta måste vara någon form av parningsbeteende. I djurvärlden beter sig honor och hanar på olika sätt när de skall locka till sig det motsatta könet och det är dags för fortplantning. Jag kan inte tolka detta på något annat sätt. Tjejer som antingen visar rumpan eller gör pussliknande miner med munnen och sedan visar detta för 10.000-tals människor kan inte vara något annat. De killar som beter sig på liknande sätt visar sina biceps, sina magrutor och gärna med någon bad-as-look-attitude.

Jag ser det live på gymmet då och då. Uppumpade killar som fotar sina överarmar i märkliga positioner och tjejer som trycker upp rumpan i spegeln för att ta en snabb bild över axeln. Har sociala medier bidragit till någon form av narcissistisk frigörelse eller är jag bara gammal…? #inteensfyrtio