Vem ansvarar för att du är fet?

Läste på Facebook av Camilla Lindström om en ny film som är på intågande i kriget mot skräpmatsindustrin och fetman. En bit in i trailern hör man en amerikanare säga ”glöm detta med gener! Du blir vad du äter!” Man jämför skräpmats industrins sockertillsatser med tobaksindustrin för 30-40 år sedan då  det okej och rentav nyttigt att ta ett bloss. Nu kanske många tänker att – jag äter ändå inte pizza så ofta eller på McDonalds… Observera att detta handlar om skräpmat INTE bara snabbmat. Ketchup, Kelloggs K, Rydbergs Gurksallad m fl och inte minst alla halvfabrikat. Det är sockret och alla tillsatser som är roten till fetma. Socker är extremt beroendeframkallande. Det finns en anledning till varför alkoholister och narkomaner som sluter med sina droger ofta vräker i sig smågodis och choklad.fed up

Socker har en egenskap att dämpa hjärnans förmåga att känna mättnad. Ju mer socker du får i dig ju mer kan du äta. Vi tillagar exempelvis en spagetti bolognese med pasta från Barilla som innehåller socker samt sockerämnen, e-ämnen och andra märkliga ingredienser som säkert också innehåller socker. Vi häller i en burk Dolmio som innehåller massor av socker, lite kalv fond och kanske lite rödvin….socker socker socker! Köttfärsen är kanske s k blandfärs d v s en högre fetthalt. Väl på bordet sprutar vi massa ketchup på maten och till detta serverar vi mjölk, läsk, juice eller kanske ett glas rött. Den rutinerade matlagaren låter strö lite permesan över rätten. Detta är en av Sveriges tre vanligaste rätter och innehåller massor av socker, för mycket kolhydrater och hel del fett för dem som inte använder magert kött. I vår kultur är vi sedan barnsben uppmanade att ta en gång till… Efter att ha vräkt i sig två eller kanske tre portioner så sprang man ut och lekte igen. Idag uppmanar vi fortfarande våra barn att äta ordentligt men istället för att springa ut efter maten sätter de sig med sin iPad, mobiltelefon eller framför ett dataspel istället.

I Sverige tränar vi som aldrig förr. Eller rättare sagt de som tränar, tränar mer. Tjejer och killar med superkroppar i alla åldrar blir snyggare och snyggare medans dom feta blir fetare och fetare. En slags fetmasegregation. Detta är egentligen ganska enkelt. Vill du ha en superkropp måste du äta rätt och träna massor. Vill du bara undvika fetma och förhålla dig mer normalt till din kropp måste du antingen träna eller äta nyttigt. Att äta skitmat och kanske träna rumba en dag veckan kommer inte att ge några som helst resultat.

Det som är oroväckande i samhället idag är alla bortförklaringar till varför man har övervikt. Att man skyller på tid för inte gå till gymmet är väl helt OK, men att skylla på ämnesomsättning, arvsanlag, samhället, gener och annat ger framför allt vår överviktiga barn en idé om att det inte är deras fel att dom är feta?? Om barn som är feta även har feta föräldrar är det högst troligt att familjen äter fel och tränar lite. Detta är ett känsligt ämne, men jag tror alla ser det i sin närhet, på jobbet, i skolan, på dagis. Problemet är helt uppenbart och lösningen är enkel även om vägen dit är svår.

Jag tränar 4-6 dagar/vecka ca. en timma och tjugo minuter per gång. Jag tränar styrketräning och motionsmaskiner. Jag har tredubblat min muskelmassa sedan i augusti. Jag har minskat mitt midjemått med närmare 20cm. Jag tycker att jag ökat min kondition och framförallt känner jag mig starkare både fyiskt och psykiskt. MEN jag äter och dricker fortfarande som ett svin varpå jag med mina 174cm väger 88kg. Jag har en irriterande bula över magen som trots tusentals situps inte vill försvinna. Eftersom jag lider av högt kolestrol kan jag inte köra GI eller LCHF, men jag skall testa och utmana mig själv i maj månad. Jag skall undvika socker och grädde i mesta möjliga mån under en hel månad. Jag skall dela med mig av resultatet, jag kanske har fel men jag tror jag kan förändra mig själv…och kan jag kan alla andra också…