#metoo… eller inte

Jag läste ett inlägg av Linnea Claesson där hon skrev ”alla känner någon som blivit sexuellt trakasserad, men ingen känner en våldtäktsman”. Jag följer Linnea i sociala medier och tycker hon är en cool och häftig tjej, men jag störde mig på detta. Jag har lite svårt att ta till mig #metoo kampanjen när Linnea skriver så som hon gör. Jag har svårt att ta till mig kampanjen när man läser i sociala medier om kvinnor som tar upp saker som hände för 30 år sedan, eller ens för 10 år sedan. Jag vill vara väldigt tydlig med att jag självfallet tar avstånd till det som jag tycker är sexuella trakasserier och det som är värre än så. Att man använder sin maktposition för att på något sätt kränka en annan människa är givetvis aldrig okej, men vi får inte inte glömma att det finns olika grader i helvetet och att vi faktiskt lever i en rättsstat. Just nu upplever jag att vi dömer personer på egen hand med medias hjälp snarare än via domstol.

Martin Timell en fjant om du frågar mig som gjort succé i TV med äntligen hemma och andra TV program. Har enligt utsago kladdat på kvinnor i hans omgivning. Han är med stor sannolikhet ett svin, men frågan är om vi skall döma och hänga ut honom i media utan en rättslig prövning? Han påpekade att Lulu Carters bröst skulle öka tittarsiffrorna och han har troligtvis rätt. Kanske blev han för närgången, kanske inte det vet bara Lulu och Martin.

Fredrik Virtanen anklagades för våldtäkt på Cissi Wallin för ett antal år sedan. Incidenten anmäldes och efter prövning lades åtalet ner. Man har alltså gått den rättsliga vägen och rätten har sagt att brott ej kan styrkas d v s att man i laglig mening är oskyldig. #metoo kampanjen däremot vill döma Virtanen ändå vilket man gör genom att hänga honom offentligt med katastrofala följder för Virtanen som person. Jag vet inte om han är skyldig eller inte…

Lasse Kronér är polisanmäld för ”sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning”. Händelsen skall ha skett 2013 och personen som blev utsatt tog då upp detta med dåvarande ledning för Dobidoo och Kronér fick en varning. Huruvida det efter varningen blev bättre eller inte har jag ingen aning om, men nu fyra år senare väljer man att polisanmäla och hänga ut Lasse i media. Kronér drabbas hårt såklart både personligen och ekonomiskt. Gott åt han tänker säkert många och så kanske det är, men han är inte dömd för något.

Självklart finns säkert en och annan psykopat i detta sammanhanget, men jag vill ändå tro att de flesta män som går över gränsen inte nödvändigtvis inser att de gått över gränsen. Lasse Kronér anklagas för att skickat sexuella sms och det har han säkert gjort, men han har säkert också gjort till andra kvinnor och då kanske han fått ligga vad vet jag. När jag träffade min fru för ca. 20 år sedan hade jag definitivt varit föremål för en utredning, men istället blev det giftermål och tre barn. Grannen och hans nuvarande fru arbetade ihop för 20 år sedan. Hon hade ett förhållande, men han gav inte upp och gick över alla tänkbara gränser… det blev bröllop och två barn.

Vi måste lära våra barn vad som är okej och inte okej. Vi måste lära våra grabbar att visa respekt och sätta gränser. Vi måste lära våra tjejer att sätta tydliga gränser och vi måste lära dem att våga säga nej. Framförallt behöver vi chefer och andra ansvariga som vågar säga stopp och tillrättavisa. Här finns ju en hårfin linje mellan vad som är okej och inte okej. Dessutom kan det som är okej för en person vara fruktansvärt kränkande för en annan. Då kan man ställa sig frågan om det är handlingen som är sexuella trakasserier eller om det blir sexuella trakasserier först när personen känner sig kränkt?

Jag tror att vi måste lära oss att visa varandra respekt och den respekten är olika för olika individer. Vi måste lära oss att vara tydliga med att påpeka det som vi inte tycker om, vi kan inte komma springande med trams 10 år senare. Då ligger vi nog alla risigt till om vi skall stå till svars för allt vi någonsin gjort… Jag tycker #metoo kampanjen är bra såtillvida att den öppnar våra ögon för ett problem, men vi vill inte ha ett samhälle där vi alla är rädda för att bli anmälda för att vi eventuellt kan ha kränkt något. 

Detta handlar lite om sunt förnuft tycker jag. Om du sticker handen innanför någons trosor bara sådär så är du troligen dum i huvudet och bör vara beredd på att både bli anmäld och bli av med jobbet om det sker på arbetstid. Om du får en sexinvit via sms betyder det troligen att personen som skickade det vill ligga, men det betyder inte nödvändigtvis att personen är en våldtäktsman. Framförallt måste vi vara försiktiga med att döma folk på egen hand eller i media. Vad som än framkommer framöver för Timell, Kronér och Virtanen så är dom redan dömda…