Systembolaget och svenska alkoholvanor

Det pyr och puttrar både i samhället och inom politiken när det gäller Systembolagets vara eller inte vara. Eller kanske inte så mycket om Systembolaget utan snarare om vi skall ha kvar monopolet eller inte. Hade ni frågat mig för två år sedan vad jag tycker om Systembolaget hade jag precis som alla andra okunniga sagt att Systembolaget är bra och har ett bra sortiment och personalen är kunnig… Nu vet jag bättre och det enda jag kan hålla med om är att personalen är bra och kunnig.

Jag har börjat med att ta reda på lite fakta om alkoholkonsumtionen runtom i Världen. En känd faktor för att bibehålla monopolet är ju att systemet håller nere alkoholkonsumtionen. De som super mest är Vitryssarna och i princip hela top-10 listan består av östeuropeiska länder  och före detta sovjetstater. Undantaget är Andorra och Portugal. Europa är den kontinent där det dricks mest, men då skall man veta att statistiken för Europa är sammanslaget med centralasien (inkl Vitryssland, Moldavien, Ukraina m fl som dricker nästan dubbelt så mycket som nord- och centraleuropeer. I världen dricker man 6,3l ren alkohol/pers, i Sverige 9,3 och i Europa 12l (Östeuropa 14,5l som finns med i den total statistiken för Europa). Totalt sett har alkoholkonsumtionen minskat aningens mellan 1990-2005, spriten är minskat mest och ölkonsumtionen har ökat med motsvarande det som spriten har minskat. Mellan åren 2001-2005 har de flesta länder samma konsumtion ett land som ökat under period är Norge som också lider av alkoholmonopol. Konsumtionen bland unga ökar världen över men minskar generellt i västvärlden. I fattiga länder och i muslimska länder dricker man allra minst.

Sverige har bland världens tuffaste alkohollagstiftning, men ändå ligger vi såpass högt. Alkoholkonsumtionen verkar snarare handla om kultur än statlig inblandning. I Sverige har trenden vänt från att man druckit mest sprit till att vi nu dricker 42% vin av all alkohol.

Information om alkoholskador i jämförelse med andra länder är svårt att finna. Även här handlar det till stor del om kultur och inställning. Sverige har en bra och sund inställning till att inte köra bil ihop med alkohol något som man fullkomligt skiter i i många andra länder. Är dock tveksam till att vår inställning till detta har något med monopolet att göra.

Då har vi detta med att Systembolaget skulle vara bra med ett fantastiskt sortiment. Inköpen till Systembolagets ordinarie sortiment sker mer eller mindre uteslutande från befintliga och stora aktörer. Systembolaget har absolut ett bra sortiment, men frågan är om det sortimentet försvinner om monopolet försvinner? Det funkar ju ganska bra inom Apoteket. Skulle vi avskaffa Systemet skulle vi troligen dels få ett antal stora konkurrenter med lika bra eller bättre sortiment och vi skulle troligen få flera mindre specialbutiker som innehåller nya spännande produkter. Det kommer finnas ett antal produkter som kommer att försvinna troligen p g a att efterfrågan inte finns (ett vanligt fenomen inom alla branscher…)

I Sverige har vi en alkohollag. I första hand är det kommunerna som skall ge serveringstillstånd och skall säkerställa att ingen otillbörlig marknadsföring eller något liknande lagbrott sker. Polisen och även skatteverket kan göra oanmälda kontroller. Länstyrelserna skall se till att kommunerna följer alkohollagen, de bestämmer inget utan kan enbart rekommendera. Till saken hör att de olika regionerna tycker och tänker olika och ger olika riktlinjer. I praktiken innebär detta att vi har olika regler i olika kommuner och i olika regioner. I storstäderna har man en liberal alkoholpolitik och man inser att restaurangbranschen skapar jobb och turistintäkter. I andra mindre orter kan vara grannkommun till t ex Göteborg där har man en slavisk tolkning av alkohollagen till följd av att stadskärnan blir utan många restauranger och barer. Det är 2017 nu och fortfarande måste man ha lagad mat för att få servera alkohol?! Varför då? Tror lagstiftarna på riktigt att branschen kommer att sluta servera mat om lagen ändras? Skall vi tvinga klädbutiker att alla måste ha underkläder i sortimentet? Skall vi tvinga mataffärerna att man måste erbjuda färsk frukt? Eller skall måste Volvohandlaren även erbjuda Mercedes?

Alkoholförsäljning behöver omgärdas av regler och lagar, det är jätteviktigt, men alkohol är en del av vår vardag. Det finns dem som (som vissa kallar sjukdom) hamnar i missbruk och beroende och det är givetvis synd och tragiskt men de allra flesta hamnar inte där. Reglerna runt alkohol är från en gammal tid och behöver uppdateras till nutiden. Låt mig bestämma om jag vill ta en glas utan mat eller inte! Monopolet måste bort! Det kommer att försvinna, tro mig! Frågan är bara om det tar fem år eller femtio år…

 

Faktan är hämtad från WHO, iq.se, IOGT och Systembolaget.