Get fit or die trying

Äntligen efter nästan fem månaders uppehåll har jag lyckats släpa mig till gymmet. Väl där känns det faktiskt helt ok bortsett aset till trappmaskin som jag tvingar mig själv att gå på i 20 min innan gympasset. Vi tränar och kämpar hela året och försöker intala oss själva att det är för att må bra och för hälsans skull men innerst inne så vet vi alla att vi tränar för att se bra ut. Det där med hälsan är en önskvärd bieffekt. All form av träning och alla former av dieter som verkligen fungerar är jättebra. Men jag ställer mig denna stillsamma fråga: -Är det någon som INTE känner att grönsaker är nyttigt och att smågodis är onyttigt? Är det någon som tror att äta bullar och spela TV-spel är BÄTTRE för hälsan än att gå på gymmet eller ta en joggingtur?

Jag ser och lyssnar gång på gång till personer upptäckt livet 2.0 vid 35års åldern i grönsaksvärlden. Det enda de saknat i sitt tidigare kannibalistiska liv är upplysning! De har helt enkelt inte vetat om att grönsallad är nyttigare än kladdkaka?! I vilken bunker har dessa upplysta veganer hållit sig gömda de senaste 20 åren?? ….och gissa vad… nu skall man ge ut en kokbok för att upplysa andra i grönsakernas ädla kokkonst. Hamburgare med halloumi, tacos utan köttfärs, lasagna med zucchini, för att absolut inte glömma tofusoppan. Kalla mig obildad men jag har aldrig begripit vad som är onyttigt med kött? Jag har alltid fått lära mig att kött innehåller viktiga proteiner, jag utesluter givetvis inte grönsaker och fibrer men äter gärna kött. Om jag inte är helt ute och cyklar är de flesta av oss mer eller mindre köttätare…äter vi onyttigt då? Förgiftar vi våra kroppar?

Nästan varje dag i morgon-TV-soffan ser jag någon pigg medelålders man eller kvinna (ofta vältränad) som glatt förklarar hur enkelt man kan komma i form genom att sitta i jägarställning när man steker pannkakor hemma. Man sparar massor med tid! Gör det hemma och slipp dyra gymkostnader…. eller? Kanske allra bäst när Simon Sköld (Läckbergs lammkött) som är elit idrottare inom MMA skall förklara hur enkelt det är att komma i form. Simon hur många timmar har du lagt på träning? Har du fått din superkropp genom att sitta i jägarställning när du sippar på ditt rosévin i torpet i Fjällbacka? Inget ont om Simon på något sätt, men lägg av nu! Det funkar inte så! 

Kommer ni ihåg ABC från melodifestivalen 1986 med Anna Book. En lite småmullig tjej som skulle bita sig fast i mediabruset resten av mitt vuxna liv. Med åren har mulligheten gått över till fetma och hon har haft världens alla förklaringar till hennes övervikt. Hon har odlat skägg, uppfunnit egna sjukdomar och kört dieter som inte ens serverades i koncentrationslägren på 40-talet. Hon har testat ALLT, men hon förblir fet! Nu senast har hon varit med i biggest looser VIP och gissa vad! Hon hade bestämt sig och med kontinuerlig träning och bra kost är tjejen snyggare än hon var 1986. Kanske lite för mycket solbränna och lite för vita tänder, men ändå bra.

Kan vi inte bara bestämma oss att det inte finns några genvägar. Vill du komma i form så träna ordentligt och ät sunt. Om du är plufsig och fet så är det så och då finns två val: gör något åt det eller förbli fet. Livet är inte rättvist vissa får kämpa mycket mer än andra men thats life. Kost och/eller träning är många gånger en livsstil, det kan vara både tråkigt och jobbigt men resultatet är värt det.

Nu skall jag iväg till gymmet, sedan skall jag bräcka korv och viltfärsbiffar 🙂