Riskkapital och humankapital

Hösten 2009 startade jag ett företag som steg som en sol och som sedan 2012 föll som en pannkaka. Fortfarande om än sällan kliver något gammalt spöke fram och påminner mig om att det inte riktigt gick som planerat. Att våga ta risken att misslyckas är det som kallas entreprenör. Att försöka igen efter att man misslyckats är själva essensen av entreprenörskapet.

2009 bestämde jag mig för att lansera min affärsidé, men det behövdes pengar…mycket pengar. Jag filade på min affärsplan och kartlade de organisationer och finansinstitutioner som kunde hjälpa till med olika former av riskkapital. Mitt kapitalbehov handlade om ca. 8Mkr och det var helt hopplöst att få tag på såpass ”lite” pengar. Jag förde mig i kretsar där kapitalet skulle finnas. Var med på olika mässor, stod på scen och presenterade min idé och gick med alla tänkbar nätverk som påstod sig hjälpa nya företag. Jag blev bjuden på flotta middagar, blev inbjuden att föreläsa, fick sitta med i panelgrupper i olika diskussionsforum…men några pengar blev det inte.

Istället för att hitta en större finansiär blev det många mindre istället. En förödande effekt blev att mitt arbete handlade uteslutande om att jaga pengar istället för att utveckla och leda företaget. Under resans gång lärde jag mig att effektivt använda social och traditionell media. I slutet av 2011 var vi närmare 20 anställda, hade 3 kontor runtom i Sverige och både jag och företaget var ofta omtalat i media. Nu började det hända grejer! Folk från olika organisationer började kontakta mig och ville vara en del av företaget. Dom ville vara med på resan. Jag kallar dem för wantreprenörer eller sol- och vårare. Snackegubbar (och gummor) av rang! Jag minns ett samtal från ett företag som hette något med invest….ish. De ringde en förmiddag och ville träffas samma kväll och helst skulle ingen annan finnas närvarande. Det lät lite spännande hemligt och de hade per telefon förklarat att de ville ha ensamrätt till en eventuell investering. Senare samma dag klev en man och en kvinna in i mitt konferensrum. De hade en mycket välarbetet powerpoint presentation med sig och målade ivrigt på vita tavlan. De visade grafer på utvecklingskurvor och det kändes faktiskt jävligt bra. Till sist när vi skulle prata om pengar blev jag presenterad för något som då var helt nytt för mig. De var beredda att gå in med 2-3Mkr sa de och sedan visade en ny graf som bestod av tid. De skulle alltså arbeta för mig ”gratis” i ett antal timmar och istället för pengar skulle de få andelar? De skulle inte sälja något och de skulle inte utveckla produkten utan de skulle jobba aktivt med organisationen. Mötet tog slut där och då.

Vid ett annat tillfälle dök en äldre välklädd herre upp och påstod sig representera en av de största investerarna i Göteborgsområdet. Gubben hade t o m ett visitkort med investorsnamnet på. Det enda han ville ha (i förskott) var en plats i styrelsen och 10% av företaget. Det visade sig senare att han tryckt visitkorten själv och att han inte alls representerade det han sa sig göra.

Årsskiftet 2011/2012 kom dårarnas dåre in i bilden. Tyvärr var detta en tid då jag behövde hjälp och avlastning. Han pratade om humankapital och kritiska interimlösningar och kallade sig själv för en entreprenöriell doer. Han lovade kapital via fonder och även börsen var med på något hörn. Företagen som han hade hjälpt och jobbat för var TV4, Bonnier och MTG för att bara nämna några. I detta svaga ögonblick föll jag för detta och istället för att tillföra kapital var företaget skyldig honom 500tsek efter några månader. Det visade sig senare att han inte haft uppdrag från de företagen som fanns med bland referenserna. Den stora organisation som visades upp på företagets hemsida var påhittad. Personerna på bild var antingen vänner eller före detta vänner.

I samband med detta tog jag in en extern advisory board som skulle agera som en styrelse. Det var 4 vassa herrar som vart med förr och började ganska snabbt rensa i leden. Bra gubbar men som tyvärr kom in ett år för sent.

Några tips till er som jagar kapital och/eller skall lansera en ny idé. Glöm alla banker! Oavsett vilken bra kontakt du än har så kommer dom inte att hjälpa dig om du inte är miljonär (och då behöver du ju ändå inte banken). Glöm alla organisationer som skall hjälpa alla nya företag, du är själv nu och ingen kommer att hjälpa dig! När någon pladdrar om investeringar så skrik SHOW ME THE MONEY! därefter kan du ta ditt möte. Till sist som är det absolut viktigaste SÄLJ SÄLJ SÄLJ allt annat är sekundärt. Ekonomi, marknadsföring, juridik whatever…allt går att outsourca så länge försäljningen funkar. och glöm inte att allt går att sälja 😉