Klimatsmart och närodlade produkter

Det finns dem som påstår att människans påverkan på miljön inte har den stora påverkan som så många säger. Att den globala uppvärmningen, problem med ozonlagret, döende hav och sjöar inte skulle vara pga oss människor utan någon form av naturlig utveckling. Jag tror absolut att vårt slöseri och respektlöshet mot naturen är den bidragande orsaken till att naturen mår dåligt. Den diskussionen vill jag dock lämna därhän och istället fokusera på sopsortering, biltullar, närproducerat och ekologiska produkter.

Ökningen av koldioxid i atmosfären är den mest bidragande orsaken till det vi kallar växthuseffekten som också är grunden till att jorden blir allt varmare. Att jorden blir varmare bidrar i sin tur till att isarna smälter och att vi för ett ökat antal s k superstormar. 2013 släppte Sverige ut ca. 45 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar ungefär en tiondel av vad Storbritannien släppte ut samma år (65 miljoner invånare mot ca 9 miljoner invånare) Storbritannien ligger på plats 15 i utsläppsligan och släpper ut ca. en tiondel av det USA släpper ut som motsvarar 5 miljarder ton koldioxid. USA i sin tur släpper ut hälften av Kina som släpper ut mest av alla med över 10 miljarder ton. Till saken hör att Kina ökade sina utsläpp från 2012 till 2013 med mer än Sveriges totala utsläpp. I Sverige är utsläppen nästan uteslutande transportmedel av olika slag medan i Kina är det till största del industrin som är miljöboven. I Storbritannien är det till största del kolindustrin och i USA är det mer industrin, men transporter är en stor faktor i det stora landet i väst.

Sverige är bäst i klassen på att sortera sopor. I många länder är det upp till varje hushåll att slänga sina egna sopor på t ex en soptipp eller liknande utan krav på att sortera. Vi svenskar är också duktiga på att konsumera. En lista över de länder med högst ekologiskt fotavtryck hamnar Sverige på topp-20. Ekologiskt fotavtryck är mängden hektar som behövs för att upprätthålla vårt livsmönster. Skulle alla leva som vi svenskar skulle det behövas 4,2 jordklot. Då kan man ju säga att det är tur att vi är så duktiga på att sopsortera…

Ett faktum när det gäller miljö är ekonomin. Jag är tveksam till att det finns företag eller stater som medvetet släpper ut massa med utsläpp för att det är roligt eller för att jävlas. Jag behöver inte längre än till mig själv om det ekologiska alternativet är mycket dyrare låter jag bli. I vår lokala Ica affär kan jag köpa t-bone steak som är närproducerad för ca. 500kr/kg eller så kan köpa den Amerikanska för 370kr/kg. Skall åka pendel från Kungsbacka till Göteborg kostar det mig 120kr t/r då är det ju ganska jämt skägg kostnadsmässigt mellan att ta bilen och åka pendel. Skall vi åka hela familjen (5 pers) ja då är det ju t o m billigare med taxi! På samma sätt tänker företag och stater. Det enda som kan ge miljön en rejäl spark i baken är ekonomiska förutsättningar och förbud. Ingen kommer att ändra sig för att vi kan, vi ändrar oss när vi måste. Ingen pantade burkar eller PET flaskor förrän det blev lönsamt 🙂

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något så brukar man säga när man pratar om miljön. Vi sopsorterar och fortsätter att konsumera vilket mer låter som ett sätt att inte få dåligt samvete. Vi sopsorterar men kör en gammal bil. Vi köper elbil men vi har en båt på landet. Vi lämnar kläder till Erikshjälpen och köper nytt. Vi har världens renaste vatten i kranen, men väljer att köpa i affären. Vi köper ekologiska bananer och reser med flyg på semester ett par gånger per år.

Att sopsortera eller köpa ekologiska bananer är givetvis jättebra, men den globala effekten är i princip obefintlig. Skulle vi påverka resten av världen att leva som vi skulle vi gå under i snabbare takt än idag. För ca. 10 år sedan skulle vi förändra världen med etanolbilar. Inget annat land i världen konsumerade så mycket E85 (per capita) som oss. Det höll i fem år sedan insåg vi att E85 hade en sämre påverkan på miljön än annat drivmedel. Nu pratar alla om elbilar istället och redan börjar det knorras om att produktionen av batterier har en såpass dålig inverkan på miljön att det kanske är bättre med bensin…?

Summeringen är att vi är bäst i klassen på att sopsortera, vi var duktigast på att konsumera E85, vi ligger i topp på att konsumera ekologiska produkter. Faktum är att skall vi svenskar dra vårt strå till stacken kan vi inte jämföra oss med Mexiko eller Indien, vi måste förändra det som gäller vår livsstill och våra förutsättningar och den största miljöboven i Sverige är vårt sätt att leva och konsumera.

Den i särklass största utmaningen för miljön på såväl regional så som global nivå är att vi människor blir fler…. många fler…och det går fort…