Det kontantlösa informationssamhället

Skulle betala greenfee häromdagen som kostade 400kr. Jag halade fram två 200-lappar och försökte betala. Tyvärr inga kontanter sa killen i receptionen… Efter en stunds argumentation fick jag till slut betala. Detta är trots allt något som blir allt vanligare. Jag har inget emot ett kontantlöst samhälle förvisso, men problemet är ibland behövs riktiga pengar. När barnen skall iväg och köpa en glass, när man skall köpa något av föreningen, när det skall samlas in pengar till någon gemensam sak osv. Visst kan man kanske lösa mycket med Swish men alla har inte Swish och i synnerhet inte alla föreningar. Vad finns det för fördelar VS nackdelar när det gäller kontanter… Fördelarna med kontanter är att det enkelt att alltid betala något eller någon oavsett var när eller hur. Förr var det bra att ha pengar på kontot för då kunde man tjäna lite ränta, men det är i princip obefintligt idag. För egen del är jag mer spontan i mina köp med kontanter än när jag skall betala med kort, vilket borde gynna handeln. När jag betalar med kort på restaurang är jag ofta dålig på att betala dricks, men betalar jag kontant blir det alltid några kronor. Det kontantlösa samhället är en katastrof för alla som jobbar inom restaurang. Man säger att restaurangbranschen blivit mer rumsren sedan folk i allmänhet betalar i allt större utsträckning med kort, men det stämmer inte för det som gjort restaurangbranschen mer rumsren är skatteverkets krav om kassaregister.

Vem tjänar på det kontantlösa samhället? Kortbolagen skrattar givetvis hela vägen till banken. Man påstår att kontanthantering är för dyr för handeln och därför skulle det vara billigare med kort. Jag kan inte svara för alla företag och alla branscher men i många verksamheter är kontant betalning den absolut billigaste formen. Bankerna verkar gilla det kontantlösa samhället. Exakt varför vet jag inte men det är väl själva hanteringen som kostar, för att det skulle vara mindre folk på banken tror jag inte har blivit effekten. Idag är bankerna fulla med kunder som behöver hjälp med Swish och Mobilt bank ID istället… Sedan har vi ju då våra myndigheter som också älskar det kontantlösa samhället. Full koll på alla transaktioner. ”Men jag har ju inget att dölja” brukar många säga. Förvisso sant, men det är ändå lite läskigt att storebror ser dig hela tiden.

Informationssamhället Sverige går också hand i hand med kontantlösheten. Vi vill kunna se, göra och beställa allt on-line och allra helst från mobilen. Vi skall kunna nå varandra, handeln och myndigheter a la minut och helst inte via telefon utan gärna via Facebook, chat eller någon special app. Får vi inte svar direkt tröttnar vi. Kontaktade Försäkringskassan för något år sedan och hade då inget bankID. Jag vart mer eller mindre idiotförklarad och damen på kundtjänst sa att det var nog svårt för mig att få hjälp utan bank ID. Genom ditt Apple ID och/eller ditt Google konto håller de kommersiella krafterna järnkoll på vad gör, vad du vill göra och vart du är. För ett tag sedan sökte jag efter begagnade pallyftare på Blocket. Någon dag senare fick jag ett reklamblad i brevlådan med extrapris på just pallyftare… Fiffigt eller superläskigt eller var det kanske en slump??

Den stora frågan är väl egentligen vart är Världen på väg? Har Sverige tagit detta till en helt egen nivå eller kommer resten efter? Att Sverige håller i stafettpinnen och befinner sig långt före alla andra är det inget snack om. I Storbritannien t ex ligger man före Sverige i användandet av kort i handeln, men fortfarande används kontanter i stor utsträckning till småköp och i synnerhet på krog och restauranger. Att man skulle förbjuda kontanter eller att bankerna inte skulle ta emot kontanter finns över huvudtaget inte på agendan. Här i Sverige tror vi att alla har en iPhone eller Samsung i fickan, men faktum är att t ex Tyskland är det fler som inte har en smartphone än tvärtom. De flesta taxibilar i Tyskland accepterar endast kontanter. IKEA i Tyskland accepterar kontanter och de stora kortbolagen men inte Tysklands egna kortföretag. Detta har medfört att i Tyskland betalar de flesta kontant på IKEA medan i Sverige finns endast enstaka kassor på IKEA som tar kontanter.

Jag vet inte vart vi eller Världen är på väg, men jag vet att på 90-talet lanserades plastcykeln med dunder och brak. Nu så här i efterhand kan vi konstatera att plastcykeln inte blev någon hit. På 70-talet rekommenderades överviktiga att röka för att gå ner i vikt. 2009 köpte svenska staten 18 miljoner injektioner med det verkanslösa vaccinet Tamiflu. Alla skulle vaccineras! Inget land i hela världen köpte så mycket Tamilflu som Sverige gjorde…

Värt att funder över. Ha en go Midsommar och glöm inte kontanter till midsommarfirandet så ni kan köpa lotter… CASH IS KING!