Rörlig ersättning och provision

Har senaste tiden samtalat en del om detta med rörlig lön och provision. Här finns helt klart en hel hög med motsägelsefulla påståenden. Väldigt många av oss tycker att vi borde ha högre lön. Vid varje lönesamtal skall man försöka förklara varför man är värd den där extra tusenlappen och oftast blir man besviken för att man inte ens fick hälften av vad man önskade sig. Vi vill med andra ord få mer betalt utifrån vår prestation. Vi tycker att vi gör ett såpass bra jobb att vi tycker att vår arbetsgivare skall utbetala mer. Utöver detta förväntar vi oss övertidsersättning, tjänstepensioner, traktamenten och andra löneförmåner. Från staten får vi en grundpension, vi får betalt för att vara hemma med våra småbarn, vi får ersättning när vi är sjuka och vi skyddas av lagar så att vi inte kan bli av med jobbet även om vi gör ett dåligt jobb.IMG_2246077620078

Många av oss drömmer om rikedom, resor, fina bilar, kläder och annan överkonsumtion men vägen dit är allt annan än trygg. Vi har alla hört ”outside the comfort zone is where the magic happens” eller ”idag gör jag det ingen annan vill, för att imorgon kunna göra det ingen annan kan”. Mindre än 1% av Sveriges befolkning tjänar 70.000kr i månaden eller mer. Om du tjänar 70.000kr/mån och låt oss säga att du har en tjänstebil av modell Volvo XC60 får du ut efter skatt ca. 35.000kr. Om du sparar hela din lön i 25 månader har du råd med en Porsche Carrera GT2. Nu menar jag inte att alla drömmer om Porschar eller andra kapitalvaror utan jag vill bara påvisa att inte ens en hög lön gör dig rik.

Det finns i princip bara två sätt som kan göra dig rik och/eller erbjuda en riktigt bra lön i unga år. D v s om du inte ärver pengar eller har turen på lotto… Du kan antingen starta eget och efter mycket blod svett och tårar få det att bli framgångsrikt (de flesta nystartade företagen blir inte särskilt framgångsrika) eller så hittar man ett bra jobb med en bra prestationslön. Båda dessa varianter är ett risktagande. En risk att lämna tryggheten och till 100% förlita sig på sig själv. Nästan alla vill ha provision när det går bra, men risken att inte få något om det går dåligt väger ofta tyngre.

1995 – mitt första jobb som säljare
1999 – startar mitt första bolag
2000 – blir pappa
2001 – köper min första flong nya bil
2003 – blir pappa igen och köper mitt första hus
2005 – köper ett större hus
2008 – blir pappa för tredje gången

…jag har ALDRIG haft en fast lön i hela mitt liv, jag är säljare jag behöver inte det! Riskbenägenheten är det som ytterst avgör hur framgångsrika vi kommer att bli. Vetskapen om att du själv alltid levererar en hyfsad lägstanivå är din trygghet, möjligheterna är din morot! Tro på dig själv och våga ta risker. Känslan att lyckas som säljare är oslagbar!

…och glöm det där snacket om att ”man vill ju ha lite trygghet…”. Du kan inte både ha och äta kakan!