Sverige är bäst

Svenska jordgubbar är bäst! Om några månader kommer vi att kunna köpa vår första ask med svenska jordgubbar. Vi har redan ätit både färska och frysta gubbar från andra delar av världen, men när de svenska gubbarna finns att tillgå fnyser vi åt de danska skördarna. Även den svenska hummern är lite speciell om vi fiskar upp längs våra egna kuster är den magnifik, men kommer den från Danmark, Norge eller något annat land är det minsann inget vidare. Kantareller som är så gott! Vi älskar vårt gula svenska guld, men kommer det från andra sidan Östersjön är det inte lika bra. Volvo, Sveriges stolthet är troligen det bästa som bilindustrin någonsin skådat. Riskokare och amerikanska muskelbilar kan slänga sig i väggen. Europeiska bilmärken kan vara bra men kommer inte i närheten av vår svenska stolthet… Vi är beredda att betala dyrt för våra svenska produkter. Hade vi gjort det av patriotiska skäl hade det varit en sak men vi gör det med villfarelsen att svenska produkter är bättre?

Sverige har de i särklass högsta skatterna i världen. Nej det har vi inte alls säger många men det beror lite på hur man räknar. Räknar vi med arbetsgivaravgifter och egenavgifter som faktiskt är en form av skatt och dessutom räknar med vi betalar skatt på punktskatter är vi landet med mest skatter. Även i detta sammanhang ler vi glatt och betalar för vi vet ju att pengarna går till vårt svenska välfärdssamhälle som precis som våra kantareller är bäst i världen…eller?

Vi är även bäst i världen på att inte använda kontanter. 75% av världens all handel sker med kontanter, men i Sverige är samma siffra ca. 20%. 2009 sålde läkemedelsföretaget Roche 80 miljoner ampuller med Tamiflu. Sverige var bäst i världen och köpte 18 miljoner av dessa, vilket kostade oss skattebetalare ca. 260 miljoner kronor. Sverige är bäst i världen på miljöskatter och sopsortering. Om det finns 7,5 miljarder människor i världen och 10 miljoner av dessa bor i Sverige betyder det 0,13% av världens befolkning. Är det någon på allvar som tror att det hjälper när lilla jag sorterar mina sopor samtidigt som Tyskland kör sina kolkraftverk för fullt eller när Indierna slänger sin skit där dom står. Det land som bidragit mest de senaste 10 åren till ett bättre klimat är Kina. Inte genom att sortera sopor eller höja skatterna utan genom att begränsa sin befolkningsökning.

Sverige är även bäst i världen på att ta emot flyktingar. 2015 som blev ett rekordår för invandringen världen över. Sverige hamnar på fjärde plats i antalet asylsökande (asylsökande ej samma som totala antalet inkommande flyktingar) inom EU. Vi hamnar på tredje plats i förhållande till folkmängd efter Österrike och Tyskland. Vi är däremot bäst i klassen på godkänna asyl för de asylsökande med 60,1% godkännande.

Nu pratas det mycket i media om hemvändande IS krigare och kvinnor. Kanske dags att damma Mona Sahlins gamla projekt om hur vi gullar med f d terrorister. Det som förvånar mig är diskussionen kring vad som väger tyngst, det faktum att de krigat, torterat och terroriserat eller det faktum att det ”svenska medborgare”. Skall vi bli bäst på att hjälpa gamla IS terrorister kanske?

Vad händer med Sverige? Vi lever i ett land där ingen ifrågasätter. Där alla tror att de som styr vet bäst. Nu har Centern bytt sida. Kanske ingen big deal egentligen men när våra absoluta toppolitiker vänder kappan efter vinden vad i helvete lär vi våra medborgare?