Systembolaget & Arbetsförmedlingen

Nu kanske ni undrar vad dessa två har gemensamt? Förutom att de båda drivs av staten då förstås…

Systembolaget omsätter närmare 30 Miljarder med vinst på runt 300Mkr. En ganska blygsam vinst kan man tycka men glöm då inte att skatten på varorna och momsen på varorna går till samma ägare. Skulle vi räkna in moms och skatt skulle vinsten hamna på intäkten till ägarna (staten) hamna på runt 20 Miljarder. Lägger vi dessutom till det faktum att de anställda betalar inkomstskatten till sin arbetsgivare blir det ytterligare klirr i kassan. Man anser att alkoholskador i Sverige kostar mellan 49-66Miljarder (beroende på räknesätt). Man anser också att Systembolaget håller nere alkoholkonsumtionen med 30% i förhållande till om det hade funnits i affärer. Många påstår att Systembolaget är helt fantastiskt! Bra sortiment och bra service. Jag kan inget annat än att hålla med. Man anser att glesbygden skulle drabbas hårt om monopolet skulle försvinna. Det faktum att glesbygden idag är beroende av Internethandel och postorder verkar inte gälla alkoholen. Huruvida våra samer dricker Amarone viner i sina lappkåtor är också oklart. Vad folk inte verkar begripa är att problemet är just att det är Monopol. En statlig aktör på en i övrigt fri marknad. Systembolaget skall inte jämföras då man sålde ut järnvägen eller elnätet det var en katastrof. Däremot kan man jämföra det med utförsäljningen av Apoteket vilket var ett bra strategiskt val.

Jag köper detta vi ha Monopol och vi tycker olika om varför och om det skall finnas kvar…MEN varför i helvete gör Systembolaget TV reklam?! Reklam som visar hur de väljer ut fina Italienska viner, filmer som visas från butikerna med fyllda varor, trevlig personal som hjälper förvirrade kunder i vindjungeln. Sedan kommer knorren och de inte är vinstdrivande… Omvänd psykologi sånt lärde jag mig på gymnasiet. Vem gör dom reklamen för? Är det för att jag hellre skall gå till systemet än att köpa fulöl från Tyskland? Är det för att vi inte skall bränna hemma? Varför?

Arbetsförmedlingen är kanske det mest värdelösa staten uppfunnit (efter att man gav kommunerna självstyre). Att vi behöver ett kontrollorgan för folk som får bidrag i form av Akassa ser jag som självklart, men det är när AF skall ”hjälpa till” som allt går åt helvete. Söka jobb kurser, starta eget kurser, samtal med handläggare…något så fruktansvärt dåligt! Jag befann mig själv där för ca 10 år sedan. Totalt värdelöst! Något senare behövde jag hjälp av samma förmedling i egenskap av arbetsgivare. Lika värdelöst! Både som arbetssökande och som arbetsgivare sökte unga friska jobbvilliga personer men ändå lyckades klåparna inte att förmedla något vettigt. Dessa s k arbetsförmedlare som inte lyckades då skall nu lyckas med konsttycket att förmedla jobb åt rullstolsbundna, personer med downs syndrom, blinda, människor utan händer och andra handikappade. Vad skall dom erbjuda? Restaurangjobb åt rullstolsbundna, biljettkontrollant som blind eller varför inte erbjuda jobbet som arbetsförmedlare till personer med downs syndrome.

Nu susar arbetsförmedlingens reklam förbi på TV rutan i bästa sändningstid. Glada tillrop om att alla skall med under banderollen ”make space”. Men fattar ni inte? Det funkade inte för er med vanligt folk och det kommer då rakt inte att fungera för er att hjälpa personer med handikapp. Det är lite som att Victor Muller (ni vet han som köpte SAAB) skulle ta över BMW… det funkade inte med SAAB men va fan ge killen en chans till. NEJ DET FUNKAR INTE SÅ! Är man värdelös på något skall man göra något annat, men det verkar inte gälla Arbetsförmedlingen.

Ju mer man tittar in i statliga och kommunala verksamheter ju mer förvånad och förbannad blir man. Massor med kompetenta människor sitter i grupp och tar dåliga beslut, hittar på grejer som inte finns, stjälper hellre än hjälper. Är det en viss typ av människor som dras dit (de kanske fått hjälp av arbetsförmedlingen) eller blir de smittade när de väl kommer dit.

Men kan inget annat säga än grattis och hatten av för de reklambyråer som fått kontraktet med Systembolaget och Arbetsförmedlingen. Ta riktigt bra betalt för det har dom råd med och de är troligen såpass korkade att de betalar tredubbelt mot vad ett privat företag hade gjort.