Vad gör banken?

Jag minns för länge sedan i mitten av 90-talet, på den tiden då jag var anställd 😉 På den arbetsplatsen hade vi en prydlig klädkod, inget slipstvång, men heller ingen t-shirt. Varje fredag hade vi fredagsmöten och gick igenom veckans försäljning och om det var något viktigt som skulle hände veckan därpå. Vid ett tillfälle blev chefen allvarlig och poängterade vikten av snygg klädsel på onsdagen veckan därpå. Vi skulle helst inte ta med oss mat då det kunde osa mat från micron utan den dag var det slips och äta ute som gällde. Saken var den att banken skulle komma på besök. Minutrarna innan sprang chefen runt som en yr höna och tömde papperskorgar, rättade till våra slipsar och piffade upp stället så gott det gick. Jag minns att jag frågade vad själva grejen var att banken skulle komma. Banken var där på ren artighetsvisit utan att chefen skulle låna pengar. Till saken hörde att bolaget då omsatte 10-20 miljoner, hade 6 anställda och hade endast en checkkredit som lån.

Senare i livet fanns känslan av respekt gentemot banktjänstemännen kvar. Jag minns när vi startade vårt första företag och hade gjort en affärsplan som vi gick igenom tillsammans med banken. Vi ville inget mer än att öppna konton och få ta del av bankens Internettjänster, inga krediter mer än varsitt kreditkort med en limit på 50.000kr totalt som vi givetvis borgade personligen för. Några år senare behövde vi utöka krediten på korten. Inga konstigheter då bolaget ökat sin omsättning med nästan det tredubbla. Vi fick ingen utökad kredit, då man gärna vill se en bättre likviditet. Vad skall man med kreditkort till om man har en bättre likviditet? Det fick bli ett American Express istället.

Ytterligare några år senare var jag runt hela landet för jaga riskkapital till en ny verksamhet. Vart jag än vände mig, oavsett vilket nätverk så fanns där alltid någon av storbankerna i frontlinjen och raljerade om vikten av företagare och entreprenörskap. Då handlade det om lån och riskkapital och ofta fick jag beskedet att om du kan investera mer själv så kan vi tänka oss hjälpa till. Vi puttade in många miljoner i projektet, men banken svarade alltid samma sak. Kommer ni bara igång med faktureringen så kan det bli aktuellt för oss hjälpa till. Vi kom igång med faktureringen också men banken stod bara vid sidan om och hejade på.

Efter det började jag fundera vad själva syftet faktiskt är med banken? Vi får ingen ränta på sparade pengar och vi får sällan låna något. De lån som blir godkända är ofta förknippade med bostaden som säkerhet. Det skall då tilläggas att eventuella bottenlån lånas från Stadshypotek. Några kontanter tar de inte heller emot. Vad gäller fonder och aktier är konkurrensen stor och det finns många aktörer inom just det området som är både bättre, enklare och billigare. Så vad gör banken då? Förvaltar våra löner? 

Nyligen var det dags igen. Har inte haft något kontakt med banken de senaste åren, men nu tänkte jag att det kunde vara fiffigt med en checkkredit nu under sommaren då efterfrågan på mina produkter ökat markant i och med det fina vädret. Som vanligt hade min bankman bytt till något annat kontor och ingen känner till vem tagit över mig som kund… så mycket för know your costumer… Efter flera samtal och mail blir jag till slut tilldelad en privatekonom men hon lovar att ta med någon från företagssidan. Hon går på offensiven direkt och förklarar vilka fördelar som finns om jag vill byta min privatekonomi till deras bank. Jag förklarade att den förre bankmannen sa samma sak men eftersom jag är egenföretagare och dessutom har tre barn under 18 hemma så är jag en högriskfaktor. Mannen som representerar företagarna tar över istället och ställer massor av frågor om hur branschen fungerar och hur jag ser på framtiden. Jag förklarar att de senaste tre åren har vi dubblat omsättningen varje år så det känns bra inför framtiden. Till slut frågar han vad jag är bra på?! Jag börjar fundera på jag hamnat på en anställningsintervju? Det kryper i kroppen på mig, jag vill resa mig upp och gå, men jag stillar mitt sinne…det kan ju faktiskt vara bra en checkkredit. Redan dagen därpå ringer de och ger mig beskedet att banken inte kan ställa upp med en checkkredit eftersom man helst vill se ett bättre kassaflöde. Ett större kassaflöde för den som inte förstår betyder mer pengar på kontot. Med mer pengar på kontot behöver man ingen checkkredit?! 

Så vad är det då banken gör och erbjuder? Vi får ingen ränta, vi får inte låna, vi får inte ha riktiga pengar och inom övriga tjänster är nästan alla andra bättre? På riktigt gott folk! Ifrågasätt din bank! Byt bank!