Alkohol, droger, skattebrott och mord

Nu tror ni kanske att jag har fått spader men så illa är det inte, jag tänker inte byta karriär och slå mig in på den kriminella banan. När vi tänker brott och straff i Sverige vet vi att skattebrott och annan ekonomisk brottslighet många gånger straffas hårdare än våldsbrott. I det enskilda brottet kan vi ställa oss frågan hur fan är det möjligt men utifrån ett samhällsperspektiv är det givetsvis katastrofalt om vi inte betalar skatt eller ägnar oss åt ekonomisk brottslighet. Den typen av brottslighet är ofta mera godtagbar av oss medborgare. Om en granne fuskar med momsen bryr vi oss inte så mycket men om grannen misshandlar frugan är det inte OK. Kanske är det just pga av detta vi måste bestraffa ekonomisk brottslighet så hårt just därför att vi själva inte gör det… hur som haver så har vi kontroller i form av revisioner, deklarationer, kontroller m m för att vi inte skall fiffla för mycket. Vissa branscher kontrolleras hårdare än andra t ex byggbranschen, restauranger, frisörer, handeln i största allmänhet och alla som handhar kontanter. På senare år blir de kontanta betalningarna allt färre och kontrollen allt mer kontrollerande men det  verkar ingen bry sig om.

För att vårt samhälle och det ekonomiska systemet inte skall kollapsa krävs lagar och kontroller, det tror jag alla begriper och kanske till och med håller med om att det behövs. Driver du en byggfirma måste du redovisa dina anställda i en s k personalliggare, har du en butik eller frisörsalong kan du förvänta att skatteverket gör en påhälsning då och då. Om du inte sköter dig är straffavgifterna hårda och direkta.

Jag har inget emot något av detta. Vi måste följa de direktiv som gäller för Sverige och betala den skatt som råder. Passar det inte finns det en hel värld att välja bland.

Om du däremot bedriver en verksamhet som omfattar alkohol blir förutsättningarna helt annorlunda. Skall du sälja alkohol till allmänheten kan du förvänta oanmälda kontroller flera gånger varje år. Skulle det finnas personer i dina lokaler som enligt kontrollanten druckit för mycket kan du bli av med tillståndet. Om du enligt kontrollanten gör reklam i lokalen på ett sätt som uppmanar till till köp av alkohol kan du bli av med tillståndet. Om någon i din lokal lyckats få köpa en öl med ett falsklegg eller lånat syrrans leg kan du bli av med tillståndet. Hamnar du av någon anledning hos kronofogden kan du bli av med tillståndet. Skulle någon anställd vara berusad under sitt arbetspass blir du av med tillståndet. Till saken hör att om du som krögare blir av med tillståndet kan du lika ansöka företaget om konkurs dvs kontrollerna är täta och effekterna stenhårda. Till detta kommer djupgående kontroller kring krögarens personliga ekonomi och historia för att över huvudtaget få möjlighet att sälja alkohol.

När man startar ett företag idag görs inga kontroller. Har du näringsförbud kan det givetvis bli svårt men till skillnad från vad alla tror är det synnerligen svårt att få ett näringsförbud. Har du konkurser i bagaget kan det vara stökigt med en F-skatt men det går att komma förbi genom att köpa ett befintligt bolag med F-skatt eller att ta hjälp av något av de många förtag som hjälper till med bolagsbildning. Skall du starta en bilfirma finns inga kontroller huruvida du kan laga bilar eller inte. Blir du anmäld som oseriös kan du ändå fortsätta att bedriva din verksamhet utan större bekymmer. Blir du av med ditt alkoholtillstånd men ändå säljer till allmänheten tar det inte lång tid innan polisen står vid dörren. Inte ens om du handlar med läkemedel och droger är kontrollerna såpass täta och rigorösa som när du säljer alkohol. Du kan när som helst öppna en privat läkarklinik utan kontroller, först när kunderna börjar klaga kan det bli hett om öronen.

Skall du sälja alkohol måste du sälja mat?! Tänk om vi skulle tvinga bilhandlarna att om du säljer Volvo måste du sälja Mercedes! Skall du sälja biobiljetter måste du sälja korv med bröd också! Du kan ha ett väl fungerande kafé men du får inte sälja öl eller vin därför att du inte kan laga riktigt mat?! Snälla nån när skall vi få bestämma själva! Sveriges har världens hårdaste alkohollagar utan konkurrens (möjligen från Norge och Finland). Varför då? …och snälla ni som säger att Systembolaget är världsbäst..NEJ…det är det inte. Det är däremot världens största inköpare av alkohol. Sedan har vi dem som anser att vår alkoholpolitik skulle vara förebyggande mot missbruk och alkoholskador, men det får bli ett annat inlägg.