Snart är det val igen

Om bara ett par veckor är det dags för val igen. Jag tänker inte komponera något form av ideologist kamp-inlägg utan som alltid utifrån en väljares betraktelser. Däremot vill jag verkligen slå ett slag för vikten att bry sig och vikten att rösta. Att rösta blankt är inget alternativ det är detsamma som att lägga din röst på det parti/allians som senare kommer att koras som Sveriges regering. Så se till att ta ställning och masa dig iväg till vallokalen (eller rösta hur du nu vill).

För mig finns fyra viktiga val och frågor att ta ställning till inför valet: Ideologi, EU, Invandrarpolitik och Miljö. Rent ideologisk är valet ganska enkelt det handlar om huruvida du är till höger eller vänster, mer statlig inblandning och högre skatter eller mer ansvar och givetvis skyldigheter åt individen och lägre skatter. Här har jag järnkoll på mitt val…

Nästa fråga är EU och det kan vara svårt att sammanställa i ett enda stycke och jag kan heller inte påstå att jag är någon professor i ämnet. Däremot när jag lyssnar till både vänner och politiker i TV rutan handlar det nästan uteslutande frihet att arbeta inom EU, fri handel och nu efter branden i Ljusdal även hjälp vid naturkatastrofer. Vi Svenskar har i alla tider pluggat utomlands och flyttat runt i världen. För 100 år sedan urholkades landsbygden när vi tog vårt pick och pack och drog till Amerika. På 80- och 90-talet vallfärdade svenska pensionärer till solkusten i Spanien. Idag stöter jag ofta på Schweizare, Australiensare, Ryssar och annat folk som flyttat till Sverige efter 1995 då Sverige gick med i EU. När det gäller handeln kan jag en del om alkoholimport, tull och moms. Med handel från EU slipper du tullavgiften vilket från andra länder varierar från 0% – 20% beroende på vara. Dock skall det tilläggas att det före 1995 fanns andra typer av samarbeten som slopade tullavgiften som senare lades ner till förmån för EU. Gällande momsen så måste man moms in varor utanför EU men det är ju i princip pengar som går tillbaka efter momsredovisningen, det är värre med privatimport. Vad gäller internationell hjälp vid katastrofer tror jag alla om vi tänker till lite inser att de flesta länder världen över hjälper varandra om man kan. Titta bara på alla jordbävningar, översvämningar och annat där många länder hjälper varandra utan medlemskap i EU. Sen har vi den monetära unionen (Euro)…bra eller dåligt? Jag vet inte? Just nu önskar jag att vi hade Euro i Sverige då den svenska kronan är katastrof låg men generellt vet jag inte. EU är en superstat som är på väg att få superkontroll, jag vet inte om jag gillar det.

Öppna era hjärtan sa Reinfeldt den 14 augusti 2014 och sedan öppnade han gränserna, förlorade valet och 2-3 år senare förändrade min sin invandrar politik till att mer likna Sverige Demokraternas. Innan valet 2014 tramsade folk på Facebook genom att skriva ”om du röstar på SD vill jag inte längre att du är min vän på Facebook”, något senare blev SD Sveriges tredje största parti. Idag säger många partier samma sak som SD gjorde 2013/2014. Detta är synnerligen förvirrande för mig som väljare?! Är både S och M kappvändare? Är de då värda min röst?

Sedan har vi detta med miljön. Folk lider av miljöångest och man kan t o m få särskild terapi för detta (ännu ett bra exempel på vart våra skattepengar tar vägen). Sverige är bäst i klassen på att sopsortera och att handla ekologiskt. Men samtidigt är vår levnadsstandard i form av antal barn per kvinna, våra rese vanor och vår konsumtion näst sämst i världen efter Kanada. Köp ekologiskt och lägg gärna ut något käck på Facebook om att du tänker på miljön, men samtidigt kör vi barnen till skolan i stora dieselbilar, eftersom vi har råd är det vår rättighet att flyga på semestern ett par gånger varje år. Vi pratar om köttets påverkan på miljön men kör ändå ensam i bilen till jobbet varje morgon. På riktigt…! Till sist har vi detta med smältande isar och växthuseffekten. Att våga påstå något annat än att det skulle vara människans påverkan är likställt med att idiotförklara sig själv, men samtidigt saknar jag denna dialog i media. Runt 1000-talet hade vi en liknande klimateffekt som den vi har idag och det var t o m så att nästan hela Grönland var grönt. Men som sagt det får vi inte prata om idag.

Snart är det val! Läs på, ta ställning och iväg och rösta 🙂