Campinglivet

Under helgen som gick fick jag möjligheten att uppleva Råå Camping i Helsingborg. En 4-stjärnig variant precis intill vattnet med kilometer långa stränder. Upplevelsen gav även utrymme för en hel del betraktelser… Under mina senaste år har  det blivit en hel del hotellnätter. Det har varit en salig blandning av standard i både Sverige och utanför landets gränser. Ibland är det bra och ibland är man inte riktigt lika nöjd. En sak som dock alltid fungerar är incheckningen. Man har koll på namnet, priset och hur länge man skall bo. Så funkar det inte på en 4-stjärnig camping! Här visste man inte om det var betalt eller inte, man frågade hur länge vi skulle bo och man var extra stolt över att informera om att det var obegränsat med duschtid?! När de till slut var redo och checka in oss frågade man efter camping-kort? Vi trodde givetvis att det var någon form av klubbmedlemskap som skulle ge förmåner så som tillgång till toapapper, tvål eller något annat livsviktigt på campingen, men tydligen inte. Man måste ha campingkort! Syftet med kortet var oklart, men det kostade 160kr.

Råå camping är stor, i vart fall tyckte jag det. Rader utav husvagnar och husbilar, massor av stugor och villavagnar och några enstaka tält… däribland vårt. Vi fick betala 1100kr för två nätter för en plätt på 9 x 5m UTAN EL! Men vi fick duscha hur mycket vi ville… Här är så trångt överallt. Barn som leker, hundar som skäller och en bag in box i varje vrå. Camping i min värld är natur, vidder och trangakök. I ett land där vi faktiskt har en allemansrätt som i praktiken innebär att du får campa i princip vart du vill i 24 timmar är det underligt att man vill betala 550kr för något som är vår rättighet? 

På Råå Camping finns äventyrsgolf, trampebilar, hoppborgar, pool och en restaurang. På en skylt står det ”frukost”, då vi bor i tält tänkte vi att det kan vara bekvämt att köpa frukost. När vi frågar efter frukost tittar personalen lite förvirrat på oss. De är uppenbart inte vana att folk vill äta frukost. Efter många frågor om frukosten som de ändå inte kan svara på konstaterar de att det är för sent att boka frukost till dagen därpå. På väg tillbaka till tälten ser vi att alla trampebilar är uthyrda, folk står på kö för att få spela golf, ungarna trängs i hoppborgen men restaurangen lyser tom på folk. Klockan är nu 20:00 på kvällen och överallt äter man middag intill varandra. Det är en ganska trevlig stämning faktiskt. För vår egen del blir lite plockmat från charken från närmaste Ica butik. När klockan passerar 21 är dags för oss att duka upp. Då har alla andra ätit färdigt? Folk vandrar med tandborste i ena handen och en handduk i den andra mot huset med toaletter och duschar. Där står man tätt intill varandra och spottar och fräser medans man fräschar upp sig inför kvällen. På toalett avdelningen utför man helt ogenerat sina behov så högljutt som möjligt. 

Den andra kvällen tänker vi ta en titt i restaurangen. Till vår förvåning är den nästan fullsatt. Kvällen bjuder på buffé och vi smiter in för att ta en titt på maten. Här har alla barn gått lös på egen hand och skeden som är till för potatisgratäng ligger bland salladsbladen och alla olika röror är en enda stor geggamojja. Plötsligt börjar det skräna bakom oss och någon som verkar totalt tondöv står med en mikrofon i handen och sjunger till Nothings gonna stop us now med Starship. Det är kareoke kväll?! Här sitter folk och betalar 160kr för en grisbuffé, lyssnar till något som skall föreställa sång och de verkar trivas? Vart fan har jag hamnat?

Överallt finns skyltar om grillförbud. Det är svårt för de utländska turisterna att förstå att man inte får grilla ens i sina egna grillar. Man får inte grilla med gasolgrill, inte på våra grillplatser och inte heller på grillar med ben förklarar personalen om och om igen på knackig engelska. En Holländare med husbil frågar om han får använda köket i husbilen trots att det drivs med gasol. Detta kan personalen inte riktigt svara på och då går vi. Jag frågar min svåger som kommer Australien om de brukar har grillförbud? Han garvar bara och självklart inte, eldningsförbud ja men inte grillförbud. I Kalifornien har de haft torka i 7 år men inget grillförbud. Heller inget grillförbud i Spanien eller Portugal… Men självklart i landet där man inte accepterar kontanter, i landet som köpte mest Tamiflu i världen, i landet som förbjöd sin egen nationalsång där tar vi steget längre och inför ett grillförbud. De två i särklass största riskerna för skogsbränder är blixtar och bränder vid skogsavverkning.