betänkligheter efter valet

Jag tänker inte skriva om hur bra det varit eller hur det kommer bli. Jag är tämligen övertygad om att livet lunkar på precis som vanligt och med vår nya ”regering” tror jag vi får synnerligen små förändringar. Jag har helt andra fundering som jag inte bli riktigt klok på…

Jag får inte ihop detta med vem som vinner ett val i Sverige? Alliansen gick till val på att man skall samarbeta och regera tillsammans och fick således 39,7% av rösterna. Det räckte inte hela vägen då de röd-gröna fick 44,8% av rösterna, dvs 5,1% mer än Alliansen. Nu har löfven kastat ut Vänstern och deras 5,7% av rösterna vilket ger Löfven & co 39,1% av folkets röst…alltså mindre än Alliansen?! Vi kanske inte skall lägga någon större vikt vid det eftersom Sossarna faktiskt var det största partiet….eller? Alliansen vann valet 2006 och 2010 med Moderaterna i spetsen men både 2006 och 2010 var Sossarna största partiet. Med andra ord spelar det mindre roll vilket parti som blir störst utan det handlar uteslutande om vilken grupp av partier som vinner (block). I valet 2014 var Sossarna mycket tydliga med att man INTE bestämt något samarbete med någon och att alla dörrar står öppna. Traditionellt har Sossarna, miljöpartiet och Vänstern regerat tillsammans, men man var till skillnad från Alliansen tydlig med att några frierier kan ske först efter valet. När väl valet går av stapeln räknar man till trots samman de tre röd-gröna rösterna och ger Sossarna makten att bilda regering. Nu har Sossarna motat bort Vänstern och vill hellre regera med Folkpartiet eller Centern?! Som jag tolkar det kan Sossarna välja att bjuda in vilket parti som helst att regera tillsammans med. Det kan bli Centern, Moderaterna eller Sverigedemokraterna i teorin. Jag är dock tveksam till att de socialdemokratiska väljarna valde Sossarna för att se dem regera med Centern, Folkpartiet, Moderaterna eller SD.

Min poäng är att jag är förundrad över vad som gäller? Vi har minoritetsregeringar och koalitionsregeringar över stora delar av Europa, men vad jag vet är det partiet med flest röster som väljer regering och dessutom är man ganska tydlig med vilka partier man kan tänka sig att regera. I Sverige känns det lite High Chaparall här är det Blocken som gäller, men ändå inte… Detta innebär ju att t ex Moderaterna 2006 och 2010 skulle kunnat sparka ut något av de andra partierna och istället alliera sig med SD eller V bara för att få majoritet i riksdagen. Till detta har vi alla väljare som eventuellt har stödröstat. Tänk de vänsterpartister som stödröstat på S för att ge dem mer makt eller de Sossar som röstat på V för att de inte skall åka ut ur riksdagen.

Vem bestämmer vilka röster på vilka partier som räknas samman? Om nu V:s röster skall räknas till de röd-gröna borde då inte V ha en självklar plats i regeringen? Om detta inte är av betydelse varför kan då SD:s röster inte räknas samman till Alliansen? Vänstern hamnar nu i opposition på precis samma sätt som SD, M, C, Fp och KD men deras resultat i valet tillgodoräknas Sossarna? Omval säger många, men det behöver inte bli en verklighet eftersom Löfven kan välja att regera med enbart Mp, men problemet är att det blir svårt att driva igenom frågor i riksdagen.

Kan någon förklara varför V, S och Mp:s röster räknas samman trots att V inte kommer att finnas med i regeringen?? Finns det någon instans dit man anmäler vilka partier som ingår i ett visst Block? Vem bestämmer det? Kan t ex SD bestämma att tillhöra det blå blocket eller är det en omröstning bland befintliga partier inom ett visst block som avgör vilka nya medlemmar som får ingår? Om blocktillhörighet inte spelar någon roll och man kan sparka ut vem som helst efter valet borde ju det största partiet få mandat att skapa regering. I Sverige verkar det råda viss förvirring runt detta då valet 2006 & 2010 skiljer sig stort mot valet 2014 i just denna fråga.

 

Någon som vet???