Hybris i Branäs

Befinner mig i Branäs. Sist gång jag befann mig här låg Wilma i Marias mage (hon är 20 snart). Här har hänt mycket sedan sist och kriget om skidturisterna är i full gång. Det är tydligt att man vill jämföra sig med de stora destinationerna såsom Sälen, Vemdalen m fl. Här finns bra stugor med ski in/ski out läge, här finns bra med restauranger, flera livsmedelsaffärer och t o m en gondol lift. Man har byggt ett litet torg i fransk alpstil, lite samma som i Vemdalsskalet. Här finns alla förutsättningar för en bra skiddestination om det inte vore för en sak. Branäsberget är inget berg utan snarare en kulle och här finns i princip bara två backar som kan kallas backar. Men hatten av för marknadsteamet bakom bakom Branäs som lyckas ge sken av att detta skulle vara en skiddestination väl värd namnet.

Branäs har dock en styrka och det är läget! Det är knappa 35 mil från Göteborg. Man kanske kan tycka att även prisbilden borde vara något lägre med tanke på konkurrenternas utbud. Nejdå… vad sägs om ett halvt kg kaffe för 89kr, en öl 79kr, skidhyra för barn i tre dagar 1300kr?! Hur tänker man här? Enligt bokningssajten kostar en 10-bädds stuga 48.000kr för en vecka?! Här behöver man även betala för att åka längdskidor i spåren. En av de större restaurangerna erbjuder lunchbuffé för 109kr, färdigkokta potatis, pulversås, mamma scans köttbullar och en karréskiva. Dessutom är det svårt att hitta personal som talar det svenska språket. Inga nysvenskar utan här snackar vi billig inhyrd arbetskraft från Östeuropa.

Som alltid när jag upplever sånt här kan jag inte annat än att gratulera marknadsavdelningen på Branäs för ett bra jobb! Däremot undrar jag lite vad alla människor gör här år efter år? Det finns t o m dem som köper en stuga här?? Här sitter familjer och glufsar i sig halvfabrikatet på restaurangerna och skojar med personalen på knackig engelska utan någon egentligen förstår någonting. Här sitter man i ett nyinköpt Peak Performance set, cebe hjälm, senaste brillorna från Scott och givetvis har hela familjen ryggskydd. Det verkar ju inte vara någon brist på pengar så varför styr man inte kosan lite längre norröver? 

Vårt syfte med resan är att fira svågern som fyller 50 så vi har hur kul som helst oavsett vart vi befinner oss, men hade syftet varit skidåkning hade jag varit på väg norrut vid det här laget. Att det dessutom är i princip snöfritt i terrängen och ösregn ger ingen bättre upplevelse.

Dyrt och dåligt blir mitt betyg. Nästa gång får vi åka till Åre, där har vi råd…