Pandemi och/eller panik?

Hade någon frågat mig för 10 dagar sedan vad jag tror om Corona smittan hade jag bara fnyst och sagt att det är en överreaktion från nervösa politiker som gör allt för att bli omvalda… idag är jag inte riktigt lika säker på min inställning.

COVID-19 ingår i familjen Coronavirus där SARS och MERS ingår. Gemensamt är att de smittar mellan djur och människor. Viruset angriper luftvägar, ger hosta och feber och kan i vissa fall ge t ex njursvikt. SARS var ett synnerligen farligt virus med närmare 10% dödlighet men man lyckades begränsa smittan och hela 20% av alla smittade var sjukvårdspersonal. MERS är är SARS elaka bror med en dödlighet på hela 35%! Detta lyckades man dock begränsa och antalet insjuknade är oklart. COVID-19 har en dödlighet på knappt 2%, men då symptomen för ca. 80% av de insjuknade är såpass lindriga är man överens om att antalet smittade troligen är 2-3 gånger så många. Detta gör COVID-19 till ett ganska lindrigt virus med influensaliknande symptom. Självklart livsfarlig för alla med underliggande sjukdomar, dåligt immunförsvar och liknande. Det som gör COVID-19 unikt i förhållande till sina elaka syskon är att spridningen är helt vansinnigt galen och är nu klassat som en pandemi. 

Enligt Folkhälsoinstitutet hade vi en peak av vårt vanliga influensavirus vintern 2017/2018 då insjuknade ca. 20000 svenskar varav 1012 personer dog som direkt följd av influensan. Samtliga avlidna var i de så kallade riskgrupperna. Med lite snabb huvudräkning ger det en dödlighet om 5%.

Nu har vi tagit bort karensdagen, infört förbud mot sammankomster på fler än 500 personer, polisen får inte utföra spontana utandningstester för nykterhet och ännu mer planeras bakom kulisserna. Parallellt med detta är drevet i full gång och man bunkrar desinfektionsmedel, handtvål, gör namninsamlingar för att stänga skolor, spelar fotboll med tomma läktare o s v. Man åker allt mindre kollektivt och tar bilen, många undviker köpcenter, torg och andra platser med mycket folk. I skrivande stund är det 513 drabbade i Sverige och en person som har dött. Vad händer i samhället när vi har 50.000 smittade och 100 döda…

Förstår man konsekvenserna av att stänga ett samhälle? Stäng skolorna säger folk. OK men då måste också många föräldrar vara hemma. Vad händer när folk stannar hemma och inte går till jobbet, inte handlar, inte går på bio, inte går till puben, inte besöker arenor för sportevenemang… Konsekvenserna av ett stängt samhälle är långt mer katastrofala än en pandemi med 0,5-2% dödlighet. Vi skall vara rädda om våra medmänniskor i riskgrupperna och ja så kan det vara. Vi skall självfallet vara noga med hygien och stanna hemma om man känner sig krasslig. Jag kan inte svara på frågan vad som är värst att vi riskerar att förlora ett antal personer i sjukdomen eller effekterna av ett nedstänkt samhälle?

Det som skrämmer mig är tafattheten från myndigheter att inte inte testa och/eller sätta alla i karantän som kommer från de drabbade områdena. Det skrämmer mig att folk inte förstår effekterna av att stänga ett samhälle. Det skrämmer mig att det troligen blir stängning av skolor, badhus, gallerior mm och att jag inte vet hur länge? en vecka, en månad, flera månader??? Det som skrämmer mig allra värst är vad som händer om vi får ett virus som är en kombination av COVID-19 och MERS….