Vågar du förnya dig

Jag beundrar de som vågar byta karriär och testa något nytt. Jag känner flera i min omgivning som vid närmare 40 vågat kliva av trygga-tåget och faktiskt utbildat sig till något helt nytt. Byta arbetsuppgifter, byta arbetsgivare, byta arbetskamrater, byta lokaler och göra något nytt är något som inte bara förnöjer. När vi utmanas med något nytt anstränger vi oss lite mer, försöker lite extra och kämpar lite hårdare. Många av oss gömmer sig bakom bortförklaringar som att man har gjort karriär inom företaget. Ett synnerligen litet antal av oss har börjat på lagret och slutat som VD. De flesta av oss som gör karriär inom företaget har gått från area manager till typ senior area manager. Hur länge gör du ett bra jobb på en och samma arbetsplats…?

För många innebär gå till jobbet samma sak dag ut och dag in, vecka efter vecka, år efter år…då och då händer något spännande i form av den årliga konferensen, regionsmötet varje kvartal eller varför inte slå till med en välplanerad Afterwork. En kvinna sa häromdagen i TV att man skall gå olika vägar när man går till jobbet och man skall borsta tänderna med vänster hand (om man är högerhänt vill säga). Forskning visar att hjärnan mår bra av att bli utmanad. Vad händer med oss rent fysiskt när vi står inför nya utmaningar, nya lärdomar och nya sociala grupperingar att ta oss an? Vad händer med oss när vi inte behöver anstränga oss utan gör det vi alltid gjort?

På många storbolag uppmanar karriärister att arbeta utomlands under vissa perioder. Är det enbart för att man skall lära sig om företagets internationella verksamhet eller är det ett sätt att hålla personalen på tå?

Ibland faller äpplet långt ifrån trädet. Både min mamma och pappa var anställda av samma arbetsgivare under i stort hela deras yrkesmässiga liv. Båda gjorde karriär inom sina respektive företag, men ändå samma arbetsgivare. Själv är jag inte ens 40 fyllda och har haft fyra olika arbetsgivare. Givetvis har jag haft många små extrajobb, men fyra ”riktiga” jobb. Jag har förvisso valt det entreprenöriella spåret, men faktum är att efter 5-6 år börjar man bli bekväm. Det kanske bara är jag, men det är lätt att bli bekväm och börja prata om rättigheter efter några år snarare än resultat och prestation.

Outside the comfort zone is where the magic happens… ett citat som många av oss delat och gillat i socialmedia. Faktum är att det är sant! Att byta avdelning på Volvo är inte att vara wild and crazy. Att gå från KAM till sales manager är heller inte utmana sig själv… Jag menar självklart att alla som vill skall kunna göra den karriären som man önskar men efter 10 år hos samma arbetsgivare kanske man borde bli lite aktiv på Linkedin och skicka in sin CV till några passande karriärcoacher. Både i egenskap av arbetstagare och arbetsgivare borde det finnas en plan på hur vi skall förnya oss själva och vår organisation.

Vi vågar för lite! Byt jobb, flytta, dröm stort och sluta oroa sig för vad som väntar i framtiden. Allt för många gånger har jag hört om personer som planerar vad de skall göra imorgon istället för idag. Man sparar till pensionen och drömmer om ett härligt liv som pensionär. Tyvärr hör jag lika ofta om tragiska historier om personer som väntat och väntat och väntat och plötsligt drabbas av cancer eller någon annan sjukdom som gör det svårt att förverkliga drömmarna på ålderns höst. Ingen skall hoppa utan fallskärm, men att byta jobb några gånger under livet borde alla göra.

Nu skall jag gå till sängs snart och drömma om den nya Lamborghini Asterion 🙂